Велика американська депресія

Велика Депресія в США 1929-1933 років. Важка американська криза

Велика Депресія (great depression) – тривала економічна криза в світовій економіці, яка розпочалася в США в 1929 році, а потім і в інших країнах світу.

Велика Депресія була синхронна, всеосяжна і зачепила всі галузі світової економік. По суті, це була світова економічна криза, але свою назву вона отримав завдяки емоційному стану, в якому перебувало суспільство.
Офіційно закінчилась в 1940 році, але реально економіка США почала відновлюватися після Другої світової війни.
Визначення Велика Депресія зазвичай вживається саме по відношенню до США, до решти країн застосовується визначення “світова економічна криза”.
Ця криза торкнулася практично всіх розвинених країн Заходу.

Люди дійсно занурилися в стан депресивного заціпеніння.

Страждали і діти.

Велика депресія причини

З точки зору економічної теорії Велика Депресія 1929 в США настала внаслідок перевиробництва товарів і брак грошової маси для покупки цих самих товарів.
Так як гроші були прив’язані до золота, а кількість цього металу обмежена, виник дефіцит грошей, а потім і дефіцит платоспроможного попиту на товари і послуги.
Далі по ланцюжку працює «принцип доміно»: різке падіння цін (дефляція) на товари, банкрутства підприємств, безробіття, загороджувальні мита на імпортні товари, падіння споживчого попиту і різке падіння рівня життя.

Початком Великої Депресії в США вважають 29 жовтня 1929 р так званий «чорний вівторок».
Фондовий ринок обрушився, за 1 день акції впали на 10 млрд. Дол США, що означало зникнення кредитних грошей в розмірі 10 млрд. дол США.
Через це падіння фондового ринку 20-25 млн. людей в США зазнали збитків.

Є інша точка зору про причини Великої американської депресії.

Великій Депресії передував бурхливий ріст американської економіки.
З 1917 по 1927 національний дохід США збільшився майже в 3 рази.
Було освоєно конвеєрне виробництво, бурхливо розвивався фондовий ринок, зростала кількість спекулятивних операцій, дорожчала нерухомість.
Зростання виробництва товарів вимагало збільшення грошової маси, а долар був прив’язаний до золота.

Перед початком Великої Депресії, золоті запаси США збільшувалися не так стрімко, як розвивалася економіка. Ця обставина привела до появи прихованої інфляції, так як уряд друкував нові гроші під бурхливе зростання економіки. Тим самим була підірвана забезпеченість долара золотом, наростав дефіцит бюджету, а ФРС знижував облікову ставку.

Виникла ситуація, коли зростання продуктивності праці в промисловості зменшилося, а кількість псевдогрошей (векселів, розписок і тд.), Навпаки зросла. Цей дисбаланс в економіці і привів до «чорного вівторка» 1929 року.

Наслідки Великої Депресії для США і світу

Велика Депресія в США 1929-1933 років, виражена в цифрах, виглядає гнітюче.
Рівень промислового виробництва в 1933 р впав на 46% в порівнянні з 1929 р Після Великої Депресії 1929 року промисловість США була відкинута більш ніж на 20 років назад, до рівня 1911

ВНП США за 1929-1933 роки впав в 1,85 рази з 103,9 до 56 млрд. доларів. Обсяг безробіття виріс з 3,2% до 25% в 1933 році, що склало близько 12.8 млн. людей.
За даними американської Асоціації по дослідженню проблем праці, число безробітних було значно вище – близько 17 млн. Близько 2.5 млн. людей залишилися без житла.

Розорилося близько: 135 000 компаній, доходи корпорацій впали на 60%.
Загальна капіталізація ринку впала в 4.5 рази з 87 млрд. дол. до 19 млрд. дол. Фермерська нерухомість впала в ціні більш ніж 10 раз. Розорилося близько 897 тис. фермерських господарств, тобто 14.3% від загального числа.

Велика депресія найбільше зачепила такі  країни Заходу як Німеччина, Франція, Великобританія, також постраждали країни Центральної і Південно-Східної Європи (Японія ще в 1927 році), країни Азії і Латинської Америки.

Велика депресія в США цікаві факти

  • Ті, хто позбувся будинків, жили в приміщеннях, які називалися «Гувервілі» – міста, побудовані з халуп, отримали свою назву на честь Герберта Гувера, президента США. Їжа, яка видавалася в безкоштовних їдальнях, отримала назву «Гуверівська юшка». Газети, які використовувалися як ковдра, називали – «Гуверівська ковдра», зайці, яких брали в їжу – «гуверові свині», а зламані автомобілі, які тягнули за допомогою коней – «гуверові вози»
  • Аль Капоне, чиказький гангстер, в роки Великої депресії відкрив безкоштовну їдальню з метою встановлення зв’язку з громадськістю. Для дуже великої кількості людей ці столові були єдиним можливим джерелом харчування.
  • 1929 рік знаменитий тим, що стався біржовий обвал на Уолл Стріт, який вважається однією з провідних причин Великої депресії. «Чорний понеділок», «Чорний вівторок» – ці поняття добре описують біржовий обвал, оскільки він відбувався протягом декількох днів, найбільш руйнівним був вівторок, в цей день біржа зазнала найсильніший удар.
  • 29 жовтня 1929 року втрати біржі склали 14 млрд. доларів, загальний збиток за тиждень склав 30 мільярдів доларів, сума цих коштів була більше, ніж США витратило на військове забезпечення за часів Першої світової війни. 37758703277041 – сума в сьогоднішньому еквіваленті – вираз 30 мільярдів того часу сьогодні.
    Хвиля самогубств була спровокована першим біржовим крахом. Ходили чутки, що службовці готелів запитували, з якою метою гість знімає кімнату – щоб тихо накласти на себе руки або переночувати.
  • Власник американської ферми овець, зрозумівши, що він не зможе отримати прибуток від реалізації овець, а також, що немає грошей для їх годування, вирішив перерізати горло 3000 вівцям і викинути їх в каньйон.
  • У періоди Великої депресії мода запропонувала новий образ жіночого одягу. Це був бюджетний варіант сукні, яка коштувала вельми скромну суму – тонка талія, низькі підбори, довгий поділ, менше макіяжу. Не було необхідності купувати нове плаття,
  • За часів Великої депресії в 1933 році безробіття становило 25 відсотків – один з чотирьох чоловік був безробітним. 25 відсотків робітників отримали зниження зарплати, або працювали половину відведеного часу. ВНП (валовий національний продукт) знизився на 50 відсотків. Така ситуація тривала до старту Другої світової війни, до 1941 року.
  • Як вважають експерти, приблизно 50 відсотків дітей не отримували достатнього харчування, медичної допомоги, були позбавлені притулку. Велика кількість дітей мало захворювання – рахіт.
  • Деякі люди подорожували на даху вагонів поїздів, так як вони не могли оплатити проїзд. Знаменитості теж так подорожували – Вільям О. Дуглас (член Верховного суду США), Луїс Ламур – автор новел, Вуді Гатрі – співак. Експерти підрахували, що близько 50000 осіб отримали травми під час стрибків з поїзда і на поїзд.
  • В період Великої депресії набрала популярність гра «Монополія», яка з’явилася в 1935 році. Причина – бажання розбагатіти, хоча б у фантазіях.
  • «Троє поросят» – мультфільм Уолта Діснея, який побачив світ в 1933 році 27 травня символізував Велику депресію – вовк був чином Депресії, а поросята – були чином звичайних американських громадян, які постраждали від лиха, але, об’єднавшись, поступово досягали успіху.
  • Рекордна кількість американців ходило в кіно щотижня – близько 75 мільйонів чоловік. Провідним кінофільмом був «Кінг Конг», зняті в 1933 році Меріаном С. Купером. Такі фільми як «Чарівник країни Оз», «Віднесені вітром» також набули популярності.
  • Вважається, що в 1935 році з’явилися «Листи щастя», що є схемою «швидкого збагачення». Хто був джерелом листів залишається тільки гадати, але листи стали настільки популярними, що поштовим службам було необхідно найняти додаткових працівників.
  • Афроамериканці найбільше постраждали в період Великої депресії, оскільки їх скорочували першими з робочих місць.
  • Підраховано, що близько 750000 ферм були або банкрутами, або розпродані за період з 1930 по 1935 роки.
  • Підприємства та ферми були закриті, тому велика кількість людей стало на шлях злочинності. Наприклад, Бруно Хауптман викрав і вбив 20-місячного сина героя Чарльза Ліндрега; Джіллінджер Джон, Робін Гуд свого часу; Джіллс на прізвисько «Малюк Нельсон»; Бонні і Клайд, їх зневажали інші бандити, оскільки вважали, що вони занизили професійні стандарти.
  • За роки Великої депресії завершилося будівництво знаменитих будівель – міст «Золоті Ворота», Емпайр-стейт-білдінг, що дало велику кількість робочих місць.
  • Коли новини про крах біржі поширювалися все більш стрімко, клієнти намагалися якомога швидше зняти гроші з банківських рахунків, що провокувало виникнення «набігів на банки». Лауреат нобелівської премії в сфері економіки Мілтон Фрідмен вважає, що не біржовий колапс став причиною Депресії, а «набіг на банки» і криза банківської системи під час паніки громадськості за 1930-1933 роки.

Велика депресія в США презентація

22249-prezentaciya-na-temu-velyka-depresiya-u-ssha

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *