Які іноземні мови варто вивчати сьогодні

Сьогодні знання іноземних мов є дуже вагомою перевагою – як в плані кар’єрних перспектив, так і в плані особистісного розвитку.

Більш того, з огляду на сучасні вимоги ринку праці, знання однієї іноземної мови вважається нормальною закономірністю. І тільки володіння другою або третьою мовою можна назвати перевагою. З огляду на це, перед багатьма старшокласниками, студентами і навіть працюючими людьми виникає питання – яку мову вчити? Ми постараємося трохи прояснити цю ситуацію.
Ні для кого не секрет, що як і раніше найпопулярнішою мовою в світі є англійська. Саме на цій мові люди спілкуються при співробітництві на міжнародному рівні. Англійська мова  є офіційно визнаною мовою бізнесу, і практично всі міжнародні форуми, конференції, зустрічі та переговори відбуваються з її допомогою.

Далі слід вивчати німецьку мову. Саме Німеччина – це дуже сильна економічна і технічна країна. Тому, німецька часто потрібна для вирішення фінансових питань в міжнародному бізнесі.

Дуже популярна французька мова, так як її знання дуже цінується французькими партнерами. Так ви проявляєте пошану до культури і традицій Франції.

Такий розподіл мов традиційний. Але згадаємо, що мова йшла про найпопулярніші мови. Якщо поглянути на рейтинг чисельності людей, які розмовляють певною мовою, можна побачити зовсім іншу картину. Саме цю картину найчастіше роботодавці беруть до уваги.

Топ найпоширеніших мов

Щоб розібратися, які мови справді найпопулярніші в світі, давайте визначимося, як їх вичисляють.

По-перше, це люди, для яких ця мова є рідною. У цьому випадку на першому місці за чисельністю мовців на планеті знаходиться китайська мова (понад 800 млн. людей). За нею слідують іспанська, англійська, хінді та арабська. Серед найбільш поширених мов на планеті також можна зустріти бенгальську, португальську і російську.

По-друге, це люди, які володіють цією мовою, хоча вона і не є для них рідною. Тут на перше місце і виходить англійська мова (близько 744 млн. людей). Потім йдуть хінді, французька, малайська. До речі, китайська в цьому випадку тільки на п’ятому місці.

Якщо згрупувати native speakers і людей, які просто володіють цією мовою, то ми і отримаємо топ найпоширеніших мов у світі.
Німецька і французька знаходяться далеко не на перших місцях. Чому ж існує різниця між популярністю мов і чисельністю мовців?

Англійська мова історично стала нормою в міжнародних відносинах, політиці, веденні бізнесу із зарубіжними партнерами. І цей тренд згодом тільки зміцнюється. Її вивчають ще зі школи, і до початку кар’єри передбачається володіння ним на розмовному рівні.

Знання англійської мови значно розширює ваші можливості. Як у кар’єрній перспективі, так і на побутовому рівні (можливість відкрити для себе нові книги, музику, шоу, ігри і так далі)

Німецьку та французьку мови найчастіше вивчають в силу декількох причин:

по-перше, ці мови історично набували значимість і поширеність як мови міжнародного спілкування ще з 16-17 століть
по-друге, Німеччина і Франція перебувають порівняно недалеко від України, тому є шанси подальшого працевлаштування або еміграції в ці країни. Крім того, це красиві, високорозвинені, багаті регіони, в які дуже хочеться, як мінімум, приїхати в гості
по-третє, німецьку та французьку мови легше вивчити після англійської, так як всі вони належать до романо-германської групи

Найбільш затребувані мови

Якщо ж говорити про затребуваність мови на сьогодні, то це питання індивідуальне. Яку мову вам краще вчити (крім англійської зрозуміло), можна вирішити виходячи зі своїх особистих цілей. Для початку дайте відповідь на питання:

яку професію я хочу отримати
в якій компанії я хочу працювати
в яких країнах я хотів би побувати
які мови мені подобаються

Відповівши на ці запитання, ви краще зрозумієте, яку іноземну мову вам вибрати.

Якщо ж говорити глобально, то варто звернути увагу на складні у вивченні для нас мови – китайську, японську та арабську.

Більшість соціологів і фахівців з лінгвістики схиляються до твердження, що у китайської мови є всі шанси через 10-15 років перетворитися на мову міжнародного спілкування та бізнесу.

Китай поступово нарощує свій економічний вплив на багато країн світу, перетворюючись в лідера наукових розробок і лідера за обсягом виробничих потужностей. Якщо темпи зростання будуть незмінними, вже через 30-40 років китайська мова буде включена і в нашу шкільну програму.

Японська мова також виходить на передові позиції і стає все більш затребуваною. Країна сонця, що сходить привертає до себе безліч бізнес напрямків з усього світу. Зокрема, тут дуже розвинені такі перспективні галузі економіки, як автомобілебудування, комп’ютерні технології, електроніка та готельний бізнес.

Крім цього, багато фахівців наполягають на важливості та вигідності вивчення «рідкісних», «нечисленних» мов. Серед цих груп варто відзначити фінську, шведську та інші північно-германські мови. Такий вибір дозволить вам привернути увагу роботодавців, які ведуть бізнес в цих країнах.

Яку мову вибрати?

Практика показує, що знання другої, третьої і більше мов підвищує зарплату і відкриває перед вами нові можливості. При виборі мови перш за все варто відштовхуватися від цілей вивчення. Найчастіше, ключовими факторами є сфера діяльності, в якій ви плануєте працювати, або регіон, в якому ви плануєте проживати.

Якщо ж говорити про професії, які пов’язані з мовами, то в цій сфері найбільше цінуються люди, які знають менш поширені мови.

сьогодні найчастіше потрібні люди, які знають англійську, німецьку, французьку, іспанську
проте заробляють більше ті, хто володіє китайською, японською, турецькою, івритом, голландською, шведською

Послідовність – як вчити мови

Якщо у вас в планах вивчити кілька мов, особливу увагу слід звертати на послідовність в їх вивченні. Від цього досить сильно залежить швидкість і ефективність оволодіння мовами.

Існує кілька мовних груп:

германські (англійська, німецька)
романські (іспанська, італійська, французька)
східні (китайський, японський) і так далі

Фахівці вважають, що вивчення мов з однієї групи протікає набагато легше. Поліглоти кажуть про те, що після вивчення 2-3 мов наступні мови вчаться набагато простіше і швидше.

Одночасно з цим, не варто все ідеалізувати. Іноді, всі мови змішуються в одну купу і людина починає плутати слова різних мов, а також може робити помилки в побудові речень, розстановці артиклів, вживанні доречних за змістом слів.

Якщо ви все ж вирішили взятися за вивчення мов, то, з огляду на сучасні вимоги ринку, найбільш вдалим поєднанням є Англійська-Китайська-Німецька або Англійська-Польська-Японська.

Де вивчати мову?

На це питання кожен повинен відповісти сам, знаючи свої нахили, здібності та особливості сприйняття. Способів вивчити мову існує багато:

-> Курси іноземних мов в вашому місті
Таких варіантів курсів зазвичай багато в кожному місті. Під час вибору варто враховувати такі фактори: тривалість курсу, навчальні методики, графік навчання, кількість осіб в групі, репутація школи, відповідна документація школи, вартість і ін.

-> Мовні курси за кордоном
Мовні курси за кордоном – найбільш ефективний варіант вивчення мови! Учень повністю занурюється в мовне середовище. Досліджувана мова оточує його всюди, і у студента немає іншого вибору, крім як спілкуватися, писати, читати і постеенно починати думати на новій мові. Інакше, він просто не зможе пояснити, наприклад, що йому потрібно від продавця в магазині.

-> Заняття з репетитором
У цьому випадку головне – не помилитися з вибором. Найкраще вибирати викладача, виходячи з відгуків і видимих ​​результатів його роботи.

-> Скористатися передовими методами
Сьогодні інтернет рясніє десятками якісних онлайн-сервісів і мобільних додатків для вивчення іноземних мов. Але ефективність навчання залежить тільки від вашої мотивації і сили волі. Змусити себе наполегливо займатися і кожен день приділяти час вправ часом буває дуже складно.

Одні кажуть, що програми-самовчителі стали для них найкращим способом вивчення мови. Інші спробувавши кілька разів більше ніколи не беруться за цей спосіб знову. У цьому випадку все залежить тільки від вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *