Діалекти англійської мови: чим кокні відрізняється від інших?

Англійська мова багата на діалекти. Найбанальніший приклад: британська та американська англійська відрізняються нормами орфографії, лексикою і навіть трохи граматикою. Але і на території самої Великобританії можна знайти цілу палітру діалектів. Якщо ви дивилися серіал «Гострі козирки» в оригіналі, то напевно помітили, як складно розуміти мову героїв. Вони розмовляють на бірмінгемському діалекті, або Брумм. Ще важче щось зрозуміти в діалекті Джорді (Geordie) з північного сходу Англії.

У цій статті ми поговоримо про найкреативніший діалект англійської – лондонський кокні (cockney).

Походження кокні

Вперше слово “cockney” стали вживати стосовно Лондона в XIV столітті. Назва пішла від міфічної країни багатства і достатку Кокейн (Cockaigne) – так жартома називали англійську столицю. У XVI столітті жителі навколишніх сіл зневажливо говорили про городян “cokeney” – «нєженка, молокосос, ганчірка». Ще сторіччям пізніше термін закріпився за лондонцями з Іст-Енду, а про початкове значення забули.

Називати кокні діалектом не зовсім вірно. Швидше це соціолект або сленг – мова певної соціальної групи. Кокні з’явився в робочих районах Лондона і був мовою бідноти і маргінальних верств.

Якщо людина хотіла піднятися по соціальних сходах, вона прагнула позбутися цієї «вульгарної» вимови і говорити на високій англійській. Ви напевно дивилися фільм «Моя прекрасна леді» з Одрі Хепберн. Головна героїня якраз говорить на кокні, а професор Хіггінс намагається поставити їй правильний акцент.

Основні риси кокні

Кокні відрізняється від нормативної англійської на трьох рівнях: фонетичному, лексичному і граматичному.

Серед фонетичних особливостей (тобто вимови) є одна, яка сподобається носіям української. Нам важко вимовляти звук th, як глухий (наприклад, в слові think), так і дзвінкий (brother). А в кокні його немає! Замість нього вимовляють f (fink, fanks, nuffink – замість think, thanks, nothing) або v (brovver, movver – замість brother, mother).

У кокні опускається h на початку слова, проковтують приголосні в кінці слів, а вимова голосних встає з ніг на голову.

А ось кілька типових для кокні слів, які вам знадобляться в Лондоні:

Blimey! – «ось це так, чорт, нічого собі».
У книгах про Гаррі Поттера його постійно використовує Рон Візлі.

Bloke – чоловік, хлопець, чоловік
Monkey – 1000 фунтів
Pony – 25 фунтів
Quid – фунт (стерлінгів)

Що стосується граматики, то знову приємна новина для україномовних: в кокні нормально використовувати подвійне заперечення. Наприклад, «Я нічого не знав» – I did not know nothing, замість I did not know anything.

Ще в кокні є слово is not, яке використовується замість am not, is not, are not, has not, have not. Наприклад: «Я нічого не зробив» – I is not done nothing, замість I have not done anything. Погодьтеся, так набагато простіше.

Римований сленг

Але простота закінчується на лексиці. Я не випадково назвала кокні самим креативним діалектом англійської. Вся справа в знаменитих римах – величезна кількість слів замінюється іншими, ніяк не пов’язаними за значенням, але римуються.

Наприклад, як можна здогадатися, що “apples and pears” – це сходи, а “lump of ice” – рада? Все тому, що вони римуються зі stairs і advice відповідно. Правда, деякі дослідники намагаються знайти смисловий зв’язок. Але виходить не дуже переконливо.

Це ще не все. Одне слово замінюється двома і більше, і в більшості випадків останнім (те саме, яке римується з зашифрованим) викидається зовсім.

Тобто сходи (stairs) на кокні – просто apples. А дружина – trouble, від початкового trouble and strife – wife.
Римований сленг з’явився в середині XIX століття. Його винайшли моряки-торговці в східному Лондоні.

Лінгвісти досі сперечаються, чи був він випадковістю, мовною грою для залучення покупців або секретною мовою, покликаною збити з пантелику чужинців. Сьогодні сліди римованого сленгу можна зустріти в англійській далеко за межами Британії. Але, на щастя для тих, хто вивчає, тільки носії кокні використовують його у всій повноті і різноманітності.

Кокні сьогодні

Зараз поділ між високою і низькою англійською не такикй актуальний, як п’ятдесят або сто років тому. Так як Лондон став одним з центрів світової еміграції, розмовляти, «як справжній лондонець», тепер вважається особливим шиком. Звичайно, не варто розмовляти на кокні в академічному середовищі, бізнесі або аристократичному клубі. Але знати поширені вирази, щоб розуміти, про що говорять лондонці на вулицях і в пабах, цікаво і корисно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *