Як «будувати» речення англійською і розібратися у всіх часових формах?

Якщо подивитися більш детально на структуру речення в англійській мові, то стає очевидно, що для того, щоб швидко навчитися лаконічно і зрозуміло висловлюватися, необхідно просто натренуватись розпізнавати підмет (хто робить?) І присудок (що робить?) в англійському реченні.

У більшості випадків в реченнях підмет слідує перед присудком. Винятки становлять лише питальні речення. Але в будь-якому випадку, необхідно почати з простого. Таким чином, можна буде з легкістю навчитися складати речення англійською.

Простота – запорука успіху

Почнемо з самого простого. Це буде та база, від якої потрібно буде відштовхуватися надалі. Її розуміння набагато спростить роботу по автоматизації будування речення в нашій голові на льоту.

Варто знати, що англійські речення, на відміну від українських, відрізняються простотою, лаконічністю і стислістю. Можливо, це пов’язано з англійської ментальністю, але зараз не про це.

Довгі і дуже складні речення англійською все-таки можна знайти. Вони зустрічаються в юридичних текстах або в художній літературі, тобто там, де це доцільно. Однак в живому спілкуванні довгі речення зустрічаються вкрай рідко. Але для старту потрібно відштовхуватися від простого.

Давайте дізнаємося, що таке просте речення в англійській мові. Будь-яке речення будується для того, щоб описати реальну життєву ситуацію якомога чіткіше.

Для того, щоб досягти цієї мети, необхідно використовувати слова для опису поточної ситуації і з’єднати їх так, щоб сенс передався якомога більш ємко. Якщо виходить правильно передати зміст, то в голові у того, кому передається інформація, вийде образ однакової картинки.

В українській мові слова з’єднуються за допомогою закінчень. Проте в англійській мові ситуація зовсім інша, тут немає зміни безлічі закінчень.

З одного боку, це спрощує процес запам’ятовування і вивчення, а з іншого – вимагає максимальної чіткості в побудові речення правильного використання прийменників.

Золоте правило

Отже, визначимо перше і найголовніше правило – прямий порядок слів! Спочатку –  хто робить, потім – що робить. В українській доступні будь-які варіації, наприклад:

Хлопчик ловить рибу.
Рибу ловить хлопчик.
Ловить хлопчик рибу.
Ловить рибу хлопчик.

В англійській мові завжди тільки один порядок слів – «A boy is catching some fish».
Запам’ятайте це золоте правило, з якого ви повинні почати, вивчаючи англійську мову. Все зав’язано на дієсловах (простих присудків). Вони, звичайно, будуть стояти в будь-якій формі одного з англійських часів (звідси відразу можна зрозуміти, як використовувати часи). Для новачків поки головне розуміти базово:

В англійському будова речення завжди слідує певній структурі:

Subject (хто / що?),
verb (що робить?),
object (хто / що? доповнення),
place (where?),
time (when?).

Наприклад: «I like to walk with my dog ​​in the park in the evening».

I;
like to walk;
with my dog;
in the park;
in the evening.

Часи в англійській мові

У багатьох, початківців вивчаючи мову, голова йде обертом від нескінченної кількості часових форм. Якщо брати до уваги їх всі, то виходить 16. Пояснюється це тим, що система часів явно відрізняється від тієї, яка використовується в українській мові. Звичайно, є і загальні моменти, але основний козир системи англійських часів – це строгий порядок, логічність, підпорядкування законам граматики і логіки.

Але не так страшні часи, як їх малюють. Якщо ви опануєте хоча б шість найбільш споживаних, то зможете відчувати себе впевнено практично в будь-якій ситуації спілкування – це Present Simple, Past Simple, Future Simple, Present Continuous, Past Continuous, і Present Perfect.

Приклад:

I go to work every day. – Present Simple (то, що відбувається регулярно).
I went to work yesterday. – Past Simple (констатація факту в минулому).
I will go to work tomorrow. – Future Simple (констатація факту в майбутньому).
I am going to work now. – Present Continuous (то, що відбувається зараз).
I was going to work when you called me. – Past Continuous (то, що відбувалося в певний момент часу в минулому).
I have already gone to work. – Present Perfect (невідомо, коли дія відбувалася, але є його результат в сьогоденні).

Що найголовніше, так це необхідність запам’ятати те, що у кожної групи часів є схожі характеристики і норми утворення смислового дієслова, а також принципи вживання, і це ключ до швидкого засвоєння всіх часів.

Як тільки ви зможете проводити паралелі і відчуєте відмінності, зможете використовувати всі часи без особливих зусиль. Тому для початку просто постарайтеся запам’ятати, як будуються англійські речення групи Simple, починаючи з Present . Надзвичайно зручно вчити і запам’ятовувати граматичні часи, помістивши їх в таблицю.

Отже, не варто боятися ніяких складнощів. Все починається з простого, і все геніальне теж просто. Зрозумівши основні принципи побудови речень, можна в подальшому пристроювати і тренувати всі часи.

Головне – не можна хапатися за все відразу. Тільки після того, як ви повністю засвоїте для себе одне правило, рухайтеся до іншого. Іноді повторюйте вивчене, щоб не забути. Але те, що не можна ні в якому разі забувати – це базові принципи побудови англійського речення. Отже, почати завжди просто – тренуйте навички на простих реченнях, потім, у міру розуміння, ускладнюйте їх.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *