Чому омела — символ Різдва та Нового Року

Є одна цікава традиція, поширена в англомовних країнах. Чому омела вважається символом Різдва та чому з’явилася традиція цілуватися під омелою?

Що за символ, яка традиція?

У наших краях багато хто навіть не знає, що таке омела, і як вона виглядає. А ось в англомовних країнах mistletoe (омела) є символом різдва і схожа на святкову ялинку.

Це вічнозелена чагарникова рослина. Вона розростається на гілках інших дерев, таких як тополя або клен. Через це взимку може здатися, що омела – це листя, що не опале з дерева. Ви, напевно, помічали зелені кульки з листя на голих гілках. Взимку омела дає плоди у вигляді білих ягідок, якими харчуються птахи.

Перед святами люди красиво пакують омелу у вигляді букета і перемотують стеблинки красивою стрічкою. Так її можна підвісити на гачок на стіні – і це буде прикраса для дому. Ще гілочки використовують для прикраси столу або навіть як прикрасу для тістечок або тортів.

Традиція mistletoe kissing полягає в тому, що хлопець, який застав дівчину, що стоїть під омелою, має право поцілувати її, а та не зможе відмовити, інакше це буде вважатися поганою прикметою. Сьогодні така традиція звучить не так романтично, як кілька століть тому — тепер таке “дотримання традицій” можна трактувати як харассмент. Тому сьогодні під омелою цілуються закохані пари, які вирішили разом провести Різдво.

Більш хардкорна версія традиції говорить, що після кожного поцілунку необхідно з’їдати білу ягідку, і так до тих пір, поки всі ягоди не закінчаться.

Згадки традиції mistletoe kissing можна побачити у масовій культурі. Ось, наприклад, фрагмент із пісні All I Want For Christmas Is You:

Oh, I won’t ask for much this Christmas
I won’t even wish for snow
I’m just gonna keep on waiting
Underneath the mistletoe

О, я не багато чого проситиму на Різдво
Я навіть не побажаю снігу
Я просто продовжуватиму чекати
Під омелою

А у Джастіна Бібера навіть є окрема пісня, присвячена цій рослині. Так і називається.

It’s the most beautiful time of the year
Lights fill the streets, spreading so much cheer
I should be playing in the winter snow
But I’ma be under the mistletoe

Це найкрасивіша пора року
Вогні заповнюють вулиці, розповсюджуючи стільки радості
Я повинен грати у зимовому снігу
Але я буду під омелою

Загалом це дуже важлива штука в списку різдвяних атрибутів. Чому так склалося, і чому омела вважається символом Різдва та Нового Року?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *