Тьютор, ментор, бадді – хто допомагає іноземним студентам навчатися за кордоном?

Table of Contents

Спілкування студента з професором часто може бути обмеженим через його велику зайнятість. Однак в зарубіжних вузах поширені різні служби допомоги в навчанні для іноземних студентів. Тут з вами можуть попрацювати різні люди: тьютори, бадді, ментори, студентські асистенти. Ось тільки зрозуміти, хто за що відповідає іноді не просто.

Давайте розберемося, хто всі ці люди, які не читають вам лекції, але допомагають вчитися за кордоном.

Тьютор

Тьютор в університеті – це людина, яка допомагає вибудувати індивідуальну академічну траєкторію. Що це означає? З тьютором можна обговорити свої академічні цілі в навчанні. Наприклад, ви вчитеся на міжнародних відносинах, а в майбутньому хотіли б працювати в ООН. Тьютор допоможе вам вибрати ті програми, які в подальшому будуть необхідні для вступу на магістратуру за напрямками, за якими працює ООН: international development, gender studies, migration, inequality.

Найчастіше тьютори – це співробітники департаменту, де ви навчаєтесь і можуть бути також зайняті, як і професори. Однак, в їх завдання входять зустрічі зі студентами та обговорення їх академічної успішності. У всіх зарубіжних вузах правила спілкування з тьюторамі можуть бути різні. Ось, наприклад, правила спілкування для студентів університету Рідінга і Брістоля.

Коли потрібно зустрічатися з тьютором?

За академічним радою потрібно приходити до тьютора чотири рази за семестр, але можна обмежитися і чотирма візитами за рік:

На початку навчання, щоб налаштуватися на роботу і вибудувати свою освітню траєкторію, підібравши курси, які приведуть до поставленої мети;
Через шість тижнів після першої зустрічі – до здачі перших контрольних робіт;
Після отримання перших оцінок і зворотного зв’язку від професорів;
Перед тим, як вибрати курс в новому семестрі;
В кінці семестру або навчального року, щоб відрефлексувати і подумати, на чому ви хочете сфокусуватися надалі

Про що говорити з тьютором?

Тьютор допоможе вам максимально комфортно почати вчитися за кордоном. Разом з ним ви зможете поставити цілі на все навчання, рік або семестр. Він розповість, як проходить навчання в університеті і на вашому факультеті, порадить активності, які варто відвідати і навіть місця в місті, куди варто сходити. Крім цього, з тьютором ви можете обговорити:

як написати есе і скласти бібліографію
як підготуватися до іспитів, публічним презентацій, групової роботи і захисту
як розібратися в оцінці викладача
як приймати зворотний зв’язок і долати перешкоди на шляху до вашої академічної мети
Також з тьютором ви можете виявити ваші сильні і слабкі сторони і навіть сформулювати кар’єрні плани.

Хто може бути тьютором?

У різних університетах по-різному. Іноді, це може бути молодий викладач, іноді старшокурсник або найнятий на цю посаду співробітник. Також, спеціальність не обов’язково може називатися тьютором, буває що в університеті є студентські асистенти, які виконують схожі функції.

Ментор

Менторство більше відноситься до професійного розвитку, ніж до академічної успішності, і буде актуально для старшокурсників або магістрів.

На відміну від тьютора, ментори займаються зі студентами добровільно, в той час як Тьюторство – це професія. Ментори не вчать, а більше діляться власним досвідом, розповідають якісь стажування проходили, як потрапили в ту чи іншу компанію, що вони винесли з цього досвіду.

Найбільш поширена практика менторства – коли наставниками стають успішні випускники вузу. Вони пройшли ту ж програму, що і ви, знають поіменно всіх професорів, і можуть розповісти не тільки про навчання на курсі, але і про те, як склалася їхня кар’єра. У форматі “ментор-випускник” багато зарубіжних вишів працюють на платформах Graduway або People Grove.

Менторами також можуть бути студенти старших курсів або вже працюють люди, які так чи інакше пов’язані з вузом, як наприклад в Вестміністерском університеті. Менторство найчастіше може бути в рамках менторської програми і мати свої тимчасові рамки: від місяця до семестру або навчального року.

Ментори можуть надати дуже багато практичної користі: допомогти скласти резюме, порадити як розвинути лідерські якості або софт скіллс, наприклад, тайм-менеджмент або публічний виступ. Зі своїм ментором ви можете потренуватися в проходженні співбесіди.

Пошуки хорошого ментора займає багато часу і ресурсів, але як тільки ви знайдете таку людину, вам стане значно легше не тільки орієнтуватися в професійному світі за кордоном, але і просто відчувати себе комфортно в незнайомому середовищі. Буває так, що такі формальні відносини виростають в довгу дружбу і підтримку.

Бадді

Бадді – це місцевий студент, який допомагає іноземному студентові інтегруватися в перші дні його перебування в країні і університеті. Відносини з бадді – це самий душевний і неформальний вигляд відносин з усіх перерахованих. Систему бадді придумали в 2013 році студенти програми Еразмус +. Сьогодні її використовують у багатьох вузах світу.

У різних вузах познайомитися з бадді можна по-різному: десь ви можете подружитися ще будучи у себе на батьківщині через онлайн платформу вузу, а десь ви зустрінетеся на кампусі в рамках спеціального заходу від відділу по роботі з іноземними студентами.

До завдань бадді входить знайомство студента з кампусом, гуртожитком і його основними службами. Бадді також допоможе освоїтися в новому місті і країні через спеціально організовані вузом походи по культурним заходам, вечірки або поїздки на природу. Бадді може стати вашим першим другом на кампусі, і, цілком можливо, що через рік ви самі станете бадді для нового іноземного студента.

У зарубіжних вузах дуже багато можливостей для розвитку. Раджу заздалегідь подивитися, що пропонується в вашому вузі, і зв’язатися з відділом по роботі з іноземними студентами. Беріть від цього досвіду максимум!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *