Рівень Upper-Intermediate – просунутий рівень володіння англійською B2

Рівень Upper-Intermediate або рівень англійської B2 – це  той рівень, на якому, з одного боку, вже можна дописати повноцінну картину, а з іншого – погодитися з тим, що є ще поле для зростання і розвитку, щоб попрацювати над деталями в надалі.

Таблиця рівнів англійської CEFR
LEVEL Description CEFR level
Beginner Ви не говорите англійською 😉
Elementary Ви можете сказати і зрозуміти деякі слова і фрази англійською A1
Pre-Intermediate Ви можете поспілкуватися «простою» англійською та зрозуміти співрозмовника в знайомої вам ситуації, але з важкістю A2
Intermediate Ви можете цілком добре говорити і розуміти мову на слух. Висловлюєте свої думки за допомогою простих речень, але відчуваєте труднощі, стикаючись з більш складними граматичними конструкціями і лексикою B1
Upper-Intermediate Ви добре говорите і розумієте англійську мову на слух, але все ж можете допускати помилки B2
Advanced Ви вільно говорите англійською і повністю розумієте мову на слух С1
Proficiency Ви володієте англійською на рівні носія мови С2

Саме на цьому рівні починається навчання офіційного стилю спілкування, а паралельно вивчається велика кількість ідіом, фразеологізмів, словосполучень і стійких зворотів мови. Граматика тут повторюється і в основному відточується в розмовній мові. Говоріння займає більшу частину всього курсу. So get ready to talk. A lot.

Що означає Upper-Intermediate

Ймовірно, для багатьох важливим питанням є наступне: «А чи можна жити в англомовній країні з таким рівнем англійської?» Відповідаємо (барабанний дріб): «Так, можна!», Так як це той рівень англійської мови, при якому спілкування і розуміння англомовної інформації не доставляє особливих проблем, за винятком деяких словосполучень і мовних фраз, які ви незабаром відчуєте і зрозумієте, постійно перебуваючи в англомовному середовищі.

Більш того, саме з рівнем Upper-Intermediate можна сміливо йти здавати тест, щоб отримати міжнародний сертифікат на знання мови. Якщо ви цілеспрямовано готуєтеся до вступу в навчальний заклад або переїзду і пошуку роботи за кордоном, то рекомендуємо звернути увагу на те, який саме іспит визнає та чи інша країна. Наприклад, якщо мета – США / Канада, то слід здавати TOEFL; якщо Британія / Австралія / Нова Зеландія, – IELTS.

Знання англійської мови на рівні Upper-Intermediate

Спершу, уявіть собі одну з улюблених тем (або попросіть кого-небудь придумати за вас). Done? Тепер, вам по ідеї буде не так складно говорити про це в перебігу нетривалого часу (близько 3 хвилин). Easy! Однак, мова ваша повинна бути багата на вступні вираження, такі як, наприклад: in my opinion, to my mind, if you do not mind me asking, it goes without saying і т.д. Ви повинні мати можливість будувати химерні і складні речення зі змішаними граматичними конструкціями і, зрозуміло, має бути відсутність помилок в граматиці рівнів Elementary і Pre-Intermediate. Think you can do that?

На рівні Upper-Intermediate вже потрібно починати дивитися новинні іноземні канали. Всього розуміти ви швидше за все не будете, але не впадайте у відчай – це вміння швидко до вас прийде (до Advanced адже рукою подати), but you’ve got to understand якусь частину швидкого англійської. Keep that in mind!

Знання, якими потрібно володіти на рівні Upper-Intermediate

 Читання (reading)

Ви розумієте основну ідею складного тексту як по конкретним, так і абстрактним темам.
Ви можете читати неадаптовану сучасну літературу англійською, іноді звертаючись до словника.

Письмо (writing)

Ви можете створити чіткий, детальний і логічно структурований текст у вигляді твору або есе з широкого кола питань (включаючи знайомі і незнайомі теми) і пояснювати точку зору з актуальної проблеми, виділити переваги і недоліки різних варіантів.
Ви можете написати офіційні і неофіційні листи.

Аудіювання (listening)

Ви розумієте більшу частину розмови носіїв мови.

Говоріння (speaking)

Ви можете швидко і спонтанно використовувати мову в мовленні, що робить можливим регулярну взаємодію з носіями мови без обмежень для будь-якої зі сторін.

Словниковий запас (vocabulary)

Ваш словниковий запас становить 2800-4000 англомовних слів.

Програма рівня Upper-Intermediate включає в себе вивчення наступних тем.

Теми для вивчення в програмі рівня Upper-Intermediate

Граматичні теми 
– Повтор часових форм активного і пасивного стану.
– Present Perfect Continuous «have been doing» vs. Past Perfect Continuous «had been doing».
– Часові форми теперішнього часу активного і пасивного стану.
– Часові форми минулого часу.
– Обороти: «used to» / «get used to» / «be used to» / «would».
– Різниця показників майбутнього часу: «will» / «may» / «might» / «to be going to» / «Present Continuous» / «Present Simple.
– Future Perfect «will have done» vs. Future Perfect Continuous «will have been doing».
– Умовні речення різних типів: 0/1/2/3 / змішаний.
– Обороти: «I wish» / «If only» / «I prefer» / «I’d prefer» / «I’d rather».
– Нюанси вживання герундія vs. інфінітива.
– Дієприкметник теперішнього (Participle I) і минулого (Participle II) часу.
– Оборот мови Complex Object: «I want you to do …».
– Модальні дієслова та їх еквіваленти: «can» / «could» / «should» / «must» / «may» / «might» / «will» / «shall» / «be able to» / «dare do» / «ought to» / «have to» / «be allowed to».
– Модальні дієслова для передачі минулих часів.
– Означений, неозначений і нульовий артикль.
– Вживання іменників з визначальними словами.
– Варіації форм з відтінком порівняння.
– Узгодження часів.
– Непряма мова «he said that …».
– Словотвір: суфікси і приставки.

Лексичні теми

– Враження і емоції.
– Комунікація та її види.
– Заповітні мрії і як втілити їх в життя.
– Кругообіг життя, злети і падіння.
– Дивовижні люди.
– Дружба назавжди і кращі друзі.
– Робота.
– Амбіції і досягнення цілей.
– Любитель адреналіну або домосід.
– Гроші та бізнес.
– правила поведінки і манери.
– Здоровий спосіб життя і залежність.
– Розповіді та курйозні сторі.
– Нещасні випадки і негаразди.
– Краса – страшна сила.
– Методи і підходи.
– Таємниці і загадки.
– Прогрес і розвиток.
– Гастрономічний рай.
– Будинок милий дім або жага пригод.
– Спогади.
– Переможець по життю або лузер.
– Самовираження.
– Рух це життя.
– Правда чи вигадка.

Складові курсу на Upper-Intermediate

Основними напрямками курсу англійської Upper-Intermediate є: читання англомовних текстів і літератури, сприйняття англійської мови на слух, листування англійською мовою, використання отриманих знань в живій мові.

По успішному проходженню курсу студент зможе:

  • брати участь в тривалих і варіативних бесідах, присвячених різним тематикам;
  • вільно писати на мові і розуміти більшу частину інформації, викладеної в тексті;
  • використовувати і вільно орієнтуватися у великому обсязі граматиці просунутого рівня;
  • дивитися ТБ програми, відео-презентації і дискусії за винятком технічних і теоретичних тематик.
  • Термін навчання для Upper-Intermediate

Як говорилося раніше, темп вивчення англійської мови задаєте ви самі. Якщо ж брати до уваги тривалість в середньому, то зазвичай це займає близько двох років. Тут мається на увазі часовий відрізок, який повинен пройти студент від рівня Beginner до Upper-Intermediate. Якщо ж ви перебуваєте на рівні вище, то, відповідно, термін буде менше. Так чи інакше, на повноцінне і успішне завершення курсу по ЛЕВЕЛ англійської мови умовно відводиться приблизно півроку.

Поради

Якщо рівня Upper-Intermediate вам недостатньо, і хочеться дістатися до самої вершини, то наведені нижче поради припадуть до смаку:

Як і у випадку з англомовної граматикою, більшість тих, хто вивчає англійську розуміють набагато більше слів, ніж вони насправді використовують. Тим не менше, немає ніяких підстав відкладати до шухляди пасивної пам’яті ті слова, на вивчення яких витратили багато часу. Тому необхідно вийти із зони комфорту по використанню простих і пісних фраз, і задіяти на практиці цю лексику.
Просунутий курс англійської мови, де нейтіви використовують ідіоми і емоційно забарвлені вирази в своїй повсякденній мові. Один із способів вийти на новий рівень – вивчити топ часто використовуваних словосполучень на всі випадки життя. Особливу увагу приділіть нюансам вживання їх у мовленні (в ідеалі попрактикуватися з носієм англійської мови), інакше через словесне фехтування з легкістю можна впасти і в бруд обличчям.
Одна з причин, по якій студенти, які вивчають англійську, не можуть перейти на наступний етап – література, яку читають тільки тому, що вона легко дається. Щоб продовжити вдосконалення навичок читання, виберіть газету або журнал, яку ніколи раніше не читали. Знайдіть новий літературний жанр. Знайомлячись з більш широким спектром авторів, ви стикаєтеся з більш різноманітним мовою.

Висновок

Ну що ж, ось і закінчений шедевр, зупинитися на цьому етапі або попрацювати над деталями цілком залежить від майбутніх цілей і мотивації. Сподіваємося, завдяки цій статті у вас намалювалася повноцінна картина, що з себе представляє Upper-Intermediate (B2) і якими лексичними і граматичними темами повинен володіти студент на такому рівні.

Досягайте цілей і не зупиняйтеся на досягнутому, адже потенціал англійської мови невичерпний!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *