За скільки часу можна вивчити розмовну англійську мову з нуля?

«За який час можна вивчити розмовну англійську мову?» це питання турбує величезну кількість людей. Прочитавши відповіді на таке питання в інтернеті, розумієш, що картина складається далеко не райдужна. «Від двох до п’яти років необхідно, щоб вивчити мову з нуля» – таким досвідом діляться люди на форумах. Однак не все так погано! Не варто впадати у відчай, прочитавши таку інформацію. Мову можна вивчити набагато швидше! Як? Ми розглянемо 4 фактори, що впливають на термін навчання.

Від чого залежить термін навчання англійської мови?

Не можна сказати, що англійську можна вивчити, наприклад, тільки за 3 роки. Немає універсального терміну, відповідного всім людям. Різним людям потрібна різна кількість часу. Період, за який можна вивчити розмовну англійську, залежить від наступних 4-х факторів.

1. Від вашого рівня володіння мовою.

Якщо у вас є якісь навички та знання, то часу знадобиться менше, ніж якщо ви починаєте вивчення з нуля.

2. Від мети, заради якої ви хочете вивчити мову.

Чим серйозніше мета, тим довше навчання. Наприклад, людям, які вивчають мову, щоб спілкуватися в подорожах, потрібно менше часу, ніж людям, які збираються проводити переговори з іноземними партнерами.

3. Від тривалості та регулярності занять.

Це дуже важлива складова. Від того, скільки часу ви готові приділяти своєму навчанню, залежить, чи отримаєте ви результат в короткі терміни або розтягнеться своє навчання на роки.

4. Від форми і методики навчання.

Можливо, вам коли-небудь говорили або ви самі думали, що у вас немає схильності до англійського. Це не так! Здібності є абсолютно у всіх.

Чим вище у вас рівень, тим менше вам знадобиться часу. Тому важливо відразу правильно визначити рівень ваших знань і навичок, щоб не топтатися на місці і не витрачати час даремно. Однак не варто плутати рівень володіння мовою з рівнем знання.

  • Рівень знань – це теоретичні знання. Тобто ви можете знати правила: як утворюються часи і коли використовуються. Але знати – це одне, а вміти застосовувати свої знання – це інше. Наприклад, схему утворення часу ви знаєте. Але сказати англійською швидко і чітко речення, використовуючи цей час, ви не можете.
    – Рівень володіння – це практичний навик. Під практичним досвідом мається на увазі вміння швидко і чітко будувати англійські речення в потрібному часі без помилок. Відштовхуватися слід саме від рівня володіння, так як при спілкуванні англійською мовою вам потрібно вміти грамотно формулювати свої думки і розуміти свого співрозмовника. Наприклад, на переговорах з партнерами вам треба розуміти, про що вони запитують у вас, і вміти грамотно і швидко відповісти.
    – Мета, заради якої ви хочете вивчити мову Залежно від мети вам необхідно досягти певного рівня володіння мовою. В основному, люди вчать англійську мову для наступних цілей:

1. Для роботи. Це може бути участь в міжнародних конференціях, виставках, пошук нових партнерів або постачальників, пошук нової роботи в міжнародній компанії і т. д.

2. Для подорожей. Адже англійською говорять майже в кожній країні, що значно полегшує життя мандрівникам, допомагає розширити свій кругозір і завести іноземних друзів.

3. В особистих цілях. Хтось хоче заміж за іноземця, а хтось вирішує змінити своє місце проживання. У першому випадку вам буде потрібно більше часу, адже використання мови на роботі передбачає грамотне володіння, так як помилки в вашій мові справлять не найкраще враження на ваших партнерів і роботодавців. Теж саме і з особистими цілями.

Якщо ви хочете жити в іншій країні, то вам доведеться багато спілкуватися англійською мовою. До того ж дуже часто при переїзді люди влаштовуються на роботу в цій країні.
Зазвичай для таких цілей потрібно знати англійську на рівні intermediate (середній), upper-intermediate (вище середнього) або advanced (просунутий). Але треба розуміти, що роботодавець чекає від вас не сертифікат, а вміння говорити. Як правило, проводяться співбесіди англійською мовою, щоб упевнитися в ваших знаннях і уміннях (навіть якщо ви зберете цілу папку сертифікатів).

Мандрівникам ж цілком вистачить рівня pre-intermediate (нижче середнього). На цьому рівні ви легко зможете спілкуватися з іноземцями, дізнаватися про їх менталітеті, історії і цікавих місцях.

Тривалість і регулярність занять

Фатальною помилкою більшості людей, тих, хто вивчає мову за 3 роки, є нерегулярність занять. Як би вам не хотілося вивчити мову, навчання по 2 години на тиждень не принесе хорошого результату. Давайте розглянемо два варіанти занять і залежність отримання результату від витраченого часу:
1. Не часті заняття англійською мовою (по 2 години 2 рази на тиждень і менше).

При таких заняттях, вивчивши щось на одному уроці, до наступного ви вже мало що будете пам’ятати. Відповідно, вам доведеться постійно все повторювати, адже якщо ви цього робити не будете, то результату взагалі не отримаєте. Такий підхід значно позначиться на термінах навчання.

2. Часті заняття (як мінімум 2 години щодня).

Займаючись за таким розкладом, ви будете добре відпрацьовувати вивчений матеріал і не встигнете нічого забути. Не обов’язково ходити на заняття щодня. Заняття можуть проходити через день, з тією умовою, що ви будете виконувати домашню роботу, закріплюючи отримані знання. Таким чином, вийде, що ви займаєтеся англійською мовою кожен день.

Форма і методика навчання англійської

«Я займаюся англійською мовою кожен день вже 2-4 роки, але не можу вивчити і вільно говорити на ній», – можуть заперечити деякі люди. Як було сказано на початку статті, на терміни навчання впливає вся сукупність 4-х факторів. Форма і методика навчання визначає, досягнете ви результату чи ні. Навчання англійської включає в себе вивчення теорії та відпрацювання цієї теорії на практиці.

Ще зі шкільних часів ми звикли, що вивчення теорії займає десь 80% занять, залишаючи усній і письмовій практиці 20%.
Але це зовсім неправильно! Виходить, ми вчимо багато, але не тренуємо. Як підсумок, багато хто забуває правила, не розуміє їх і не вміє їх використовувати. Ми вчимо мову, щоб спілкуватися нею. Тому співвідношення повинно бути протилежним: 20% теорії і 80% розмовної практики. Забудьте про твердження, що говорити англійською можна тоді, коли прийде час. Говорити англійською мовою потрібно починати з самого початку!

Тепер давайте подивимося, як форма навчання може вплинути на результат. Можна виділити наступні форми навчання:
1. Самостійне вивчення.

Вчити мову самостійно – це важка і довга робота. Вам доведеться самому годинами розбирати матеріал, який викладач може пояснити за 15 хвилин. Вам ні з ким буде говорити на мові, і ви ризикуєте отримувати лише знання без практичного застосування. До того ж ви будете допускати помилки, які нікому буде виправити. У майбутньому вам доведеться перенавчатися, що займе ще більше часу. Наприклад, легше відразу поставити правильну вимову, ніж відучуватися від неправильного.
2. Онлайн-навчання.

Це навчання за допомогою спеціальних програм. Як правило, такі програми містять пояснення теорії і вправи на закріплення. Однак розмовна практика тут не передбачається. Ви не будете на заняттях говорити на мові і відпрацьовувати отримані знання на практиці. Ви зможете підтягнути граматику, але говорити ви не навчитеся.

3. Індивідуальні заняття з репетитором.

Така форма навчання прекрасно підходить людям, які:

Хочуть отримати спеціалізовані навички.

Наприклад, лікарю, якому потрібна англійська мова для участі в конференціях, потрібна спеціальна медична лексика.

Хочуть підготуватися до будь-якої важливої ​​події за короткий термін.

Наприклад, до співбесіди англійською мовою в міжнародну компанію, яка буде через місяць.

Хочуть підтягнути певний матеріал.

Наприклад, якщо людина не розуміє часи групи Perfect і хоче, щоб їй пояснили тільки їх.

Скільки потрібно часу, щоб вивчити англійську?

Термін навчання залежить від 4 факторів:

1. Від вашого рівня володіння мовою.

2. Від мети, для якої ви хочете вивчити мову.

3. Від тривалості та регулярності занять.

4. Від форми і методики навчання.

Якщо ви будете вчитися по ефективній методиці, на хороших курсах (або з хорошим викладачем), приділяти близько 2 годин на день на англійській, то терміни навчання будуть такими:

Мета – подорожі: навчання з 0 рівня до pre-intermediate близько 4,5 6 місяців.

Мета – робота: навчання з 0 рівня до intermediate – 9 місяців

до upper-intermediate / advanced – близько 12 місяців.

Вивчити англійську за 1 рік цілком реально. Для цього не треба витрачати 3-4 роки. Головне, потрібно виділити час на навчання і вибрати ефективну методику.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *