Англійські породи собак

Британці люблять собак! А які породи англійці вважають самими британськими?

Великобританія – родоначальниця більше 50 порід собак, причому деякі з них (dorgi, fergi) були виведені самою королевою. Більше 40% британських сімей мають хоча б одного домашнього вихованця, і більшість із сімейних улюбленців – собаки. А які собаки вважаються англійськими (крім собаки Баскервілів, the hound of the Baskervilles)?

Англійський кокер-спаніель – cocker spaniel

Опис

Англійський кокер спаніель – це невелика, сильна і спритна собака. Будова міцна, пропорційна, кінцівки середні, морда квадратна, вуха розташовані низько і покриті довгою і хвилястою шерстю. Голова кругла, з вираженим переходом від лоба до очей, грудна клітка об’ємна, хвіст короткий, шерсть довга.

Забарвлення може бути: темно-рудий, світло-рудий, чорний з білим, чорний.

Особистість

Порода собак англійський кокер-спанієль – це доброзичливі, добрі і чуйні вихованці. Вони мають відкритий характер, і дуже люблять людей, причому, не тільки тих з якими живуть, а й незнайомих. Можна сказати, що ці собаки ніби за замовчуванням завжди щасливі, і вкрай рідко піддаються смутку, а в поєднання з любов’ю до людей, вони відразу намагаються подружитися з усіма і передати іншим частинку свого настрою.

Нещасними їх може зробити кілька речей, і по-перше, це відсутність господарів довгий час. Іншими словами, тварина вкрай важко переносить тривалу розлуку зі своїм господарем, сім’єю, а тому надовго його одного краще не залишати. Якщо ви їдете в довгу відпустку всією сім’єю, краще візьміть собаку з собою, це краще ніж залишати її у друзів. Грубість, несправедливість, побої – наступний фактор.

Англійський кокер-спанієль практично не несе в собі внутрішньої агресії, і в цілому володіє урівноваженим і гармонійним характером. Можете бути впевнені, що ваш улюбленець ніколи не влаштує сварку з іншим собакою в парку і не стане причиною безглуздих конфліктів. Англійський кокер-спанієль потребує тривалих прогулянок, фізичної активності та ігр, якщо ж він цих речей не отримує, у нього псується не тільки характер, але і зовнішній вигляд.

Собака почне набирати зайву вагу і перетвориться в трохи примхливу і можливо навіть руйнівну (коли нікого немає вдома) тварину, яка може бути скоріш прикрасою дивана. На сьогоднішній день, для полювання ці собаки практично не використовуються, і виконують лише роль компаньйонів, добрих друзів для всієї родини.

Тому, не варто сподіватися що заводячи кокер-спанієля в приватному будинку, він зможе бути сторожем і попереджати про наближення небезпеки у вигляді людини – навпаки, швидше за все він не розпізнає зловмисника, і підбіжить до нього виляючи хвостом, чекаючи смачненького. Собака може гавкати на сторонні шуми і т.д., але ви повинні розуміти що люди в її свідомості – не погроза, і у неї немає генетичних коренів охоронця території, як, наприклад, у кавказької вівчарки.

Незважаючи на всю любов до своїх господарів, на ласкавий і добрий характер, іноді у породи може з’являтися впертість. Це пов’язано з тим, що часом собака не бачить причини виконувати команду, і бажає діяти по-своєму. Тут немає ніякої панацеї, крім навчання слухняності.

Англійська кокер-спанієль це розумна тварина, яке прекрасно розуміє людини, добре розпізнає зміни настрою господарів, і може використовуватися не тільки як компаньйон для звичайної людини, але і як супутник для людини з обмеженими можливостями. Дітей сприймають добре, люблять проводити з ними час, якщо дитина занадто маленька (до 5 років), її краще не залишати з собакою наодинці. Просто про всяк випадок, адже не зовсім ясно як може відреагувати пес, якщо дитина захоче залізти йому в пащу або засунути палець у вухо.

Навчання

Порода англійський кокер спаніель в цілому добре піддається дресируванню, і навіть має потребу в ній, так як це зробить життя собаки більш різноманітним, розвине її внутрішні якості і сформує більш правильний характер. Крім того, інтелекту спанієля також потрібна їжа. Так як ці вихованці мають дуже м’який, доброзичливий і ласкавий характер, жорсткі методи дресирування з ними краще не застосовувати.

Навпаки, будьте також м’яким, добрим, гнучким і гармонійним господарем, який має гарне почуття гумору, завжди терплячий, а якщо проявляє суворе поводження, то ніколи не перегинає палицю і завжди справедливий.

Обов’язково навчіть вашу собаку базовим командам, і добийтеся, щоб вона приходила на вашу вимогу. Так як спанієль – собака розумна, ви можете навчити її і більш складним командам, і навіть залучити для цих цілей фахівців, створивши собаку-поводиря, і помічника людині з обмеженими можливостями.

Догляд

Англійський кокер-спанієль має довгу шерсть, яку потрібно вичісувати мінімум 2 рази на тиждень, а краще 3. Деякі господарі водять своїх вихованців до грумера (собачого перукаря), або ж підстригають їх самі, інші ж обмежуються регулярним розчісуванням і вичісуванням вовни.

Купають тварину один раз в тиждень, очі очищають щодня, вуха чистять приблизно 2-3 рази на тиждень, а також оглядають їх після прогулянок на предмет застряглих в шерсті рослин або комах. Кігті підрізають 3 рази в місяць.

Ердель-тер’єр – Airedale Terrier

«Король тер’єрів», походить з містечка Ердель в Йоркширі. Дивно, але ці симпатичні і доброзичливі собаки використовуються в якості поліцейських собак в Британії, Німеччині та США. І навіть охороняють Букінгемський палац!

Кавалер-Кінг-Чарльз-спаніель – Cavalier King Charles Spaniel

Названа на честь Короля Карла II Британської, це порода, наближена до вищого світу. Ця мімімі собачка – відмінний компаньйон для прогулянок по Гайд-парку або вечірнього англійського чаювання.

Кламбер-спаніель – Clumber Spaniel

Незважаючи на те, що Вестмінстерський клуб собаківників називає цю породу «dignified buffoon» (сповнений гідності блазень), найбільший з спанієлів кламбер-спанієль – чудова мисливська собака, особливо для полювання в низинах і на пересічній місцевості. Назва породи походить від назви маєтку графа Ньюкасла. Суцільна аристократія!

Англійські бульдоги – English Bulldog

 

Будучи за своєю природою добродушними і доброзичливими, собаки породи бульдог дуже популярні. Свого часу породу кремезних і міцно збитих собак вивели для жорстокої розваги bull baiting, цькування биків собаками. Мабуть, найпопулярніший бульдог нашого часу – «Красунчик Ден» (“Handsome Dan”), талісман Єльського університету.

Вага: Кобель: 25 кг
вага: Сука: 23 кг

Висота в холці:

Кобель: 40 см

Сука: 37 см

Характерні особливості:
Товста шия, брахіцефаліческого (короткоголові), велика кількість складок

Очікування:
Енергійність: статечні

Тривалість життя: 8-10 років

Схильність до слинотечі: висока

Схильність до хропіння: висока

Схильність до гавкання: низька

Схильність до риття: низька

Потреба в спілкуванні / увазі: середня

Англійські бульдоги – маленькі м’язисті джерела енергії, звивиста хода яких випромінює силу, стабільність і рішучість.

Голова собаки велика і сферична, морда дуже коротка, тому морда виглядає плескатою. Очі англійських бульдогів темні, посаджені низько і широко на лобі в фронтальній площині. Ніс чорний, трохи кирпатий. Щелепи потужні, широкі і виступаючі вперед. Нижня щелепа випирає в порівнянні з верхньою, при цьому трохи видно нижні різці, в результаті чого виходить забавний оскал. Губи м’ясисті, висячі. Щоки круглі і видаються в сторони. Вуха тонкі, маленькі і згинаються вперед і звисають на лобі.

Шия у англійських бульдогів коротка і товста, плечі масивні, м’язисті і широкі. Груди глибокі і повні, спина бочкоподібна і злегка вигнута. Круглі стегна трохи видаються над рівнем спини. Короткий, товстий хвіст, або прямий, або скручений. Короткі, дуже м’язисті ноги. Вони виступають назовні, трохи вигинаються в колінах і формують стійке положення.

Висота англійського бульдога близько 40 см. Суки важать близько 23 кг, пси – близько 25 кг.

Шкіра англійського бульдога вільна і висить, з великими зморшками і товстими складками на морді, а також з відвислий складкою в області горла. Шерсть коротка з тонкою текстурою. Можуть бути різні варіанти забарвлення: тигровий, рябий і однотонний білий, червоний, жовтувато-коричневий або коричнево-жовтий.

Особливості характеру:

Англійські бульдоги мають м’який характер. Вони надійні і передбачувані, є відмінними домашніми вихованцями і люблять більшість дітей. Ця порода орієнтована на людей, тому вони активно випрошують увагу людей.

Однак вони зберегли хоробрість, яка була від початку властива їм, тому вони є хорошими сторожовими собаками. Незважаючи на те, що вони добре ладнають з іншими домашніми вихованцями, англійські бульдоги можуть бути агресивними по відношенню до інших собак.

Догляд:

Англійська бульдоги є відмінними собаками для міських квартир, їм не потрібен двір. Зазвичай ці собаки мають низьку витривалість, їм потрібні помірні фізичні навантаження. Вони найкраще почувають себе в помірному кліматі; при жаркій погоді вони швидко перегріваються і страждають від труднощів дихання, а при низьких температурах вони легко застуджуються.

Англійські бульдоги голосно дихають, а також хроплять і хриплять. Крім того, у них значна слинотеча. Вони линяють помірно, а їх коротка шерсть вимагає незначного догляду. Проте, складки на морді англійських бульдогів слід регулярно протирати, щоб не допустити шкірних інфекцій.

Історія:

Англійські бульдоги названі так по їх використанню для цькування биків; вони з’явилися на Британських островах приблизно в 13 столітті. Одна з небагатьох посилань на даний спорт датується 1209 роком, в ній розповідається про собак, що належали м’ясникові, які гнали бика через англійське місто Стемфорд. Ця гонитва так сподобалася графу в місті, що він зробив цькування биків спортивним змаганням на своїй території.

На сьогоднішній день англійські бульдоги є відмінними домашніми вихованцями. За класифікацією АКС дана порода вказана просто як бульдог.

Англійський фоксхаунд – English Foxhound

Зовні нагадує великого бігля, англійський фоксхаунд – гончак, яка використовується в традиційному англійському лисячому полюванні.

Хіба це не та лінива собака, яку перестрибує бура лисиця (фраза “The quick brown fox jumps over the lazy dog” містить всі 26 букв англійського алфавіту)?

Шотландский сеттер – Gordon Setter

Мисливська собака, надзвичайно розумна – і чудово ладнає з дітьми! Порода, виведена в Шотландії в маєток графа Ричмондского і Гордонского. Пам’ятаєте фільм «Білий Бім чорне вухо»? Бім – шотландський сетер, правда, нестандартного забарвлення.

Kабрадор-ретривер – Labrador Retriever

Порода відома також під назвою «голден ретривер» або «золотистий ретривер»; виведена британськими та канадськими заводчиками.

Лабрадори  улюблені не тільки у Великобританії, але і по всьому світу.

Сіліхем-терьер – Sealyham Terrier

Ця валлійська порода в даний момент знаходиться на межі зникнення через низьку популярність у заводчиків. Що досить дивно, адже це весела і дуже красива собака з чудовою шовковистою шерстю.

Шелті– Shetland Sheepdog

Зменшена копія коллі, шелті (Шетландських вівчарка) – пастуша собака з Шетландських островів, що в Шотландії. Надзвичайно доброзичлива, ця собака любить грати в доганялки з неповороткими вівцями, а ввечері – прилаштуватися під бочок до господаря.

Коргі– Corgi

Ну, звичайно ж, коргі або вельш-коргі (від Welsh – уельський, валлійський, адже порода виведена в Уельсі)! Сама британська з усіх британських порід, адже коротконіжка «коржики» – улюблені собаки королеви Єлизавети II.

Словничок собаківника – 75 англійських слів на «собачу» тему

1.gility – Спритність, вправність, аджилити (вид змагань для господарів собак і їхніх вихованців)

2. Alpha – Альфа самець

3. To bark – гавкати

4. Behavior – Поведінка

5. Bone – Кістка

6. Breed – порода

7. Breeder – заводчик

8. Canine – собачий

9. Claw – кіготь

10. Coat – Шерсть собаки

11. Coloring – забарвлення

12. Come! – До мене!

13. Command – команда

14. Defense – захист

15. Down! – Лежати!

16. Disciplined – дресирований

17. Disease – захворювання

18. Energetic – енергійний

19. Fang – ікло

20. Female (dog) – Самка, сука

21. Fetch! (Take it!) – Апарат! (Взяти!)

22. Fidelity – вірність

23. Find it! (Get it!) – Шукай!

24. Friendly – доброзичливий

25. Fur – хутро

26. Grooming – Догляд за зовнішнім виглядом собак, грумінг

27. Guardian – охоронець

28. Guide dog – Cобака-поводир

29. Hound – гончак

30. To howl – вити

31. Incentive – Заохочення (наприклад, при дресируванні)

32. Judge – суддя

33. Kennel – буда

34. Kennel club – Кінологічний клуб, клуб собаківників

35. Leash – повідець

36. Litter – Послід (щенки, що народилися в один час в однієї матері)

37. Male (dog) – кобель

38. Mating, dogdate – Злучка, спаровування

39. Mongrel – Метис, полукровка, дворняжка

40. Muscular – м’язистий

41. Muzzle – 1) Морда 2) Намордник

42. Nutrition, dog food – корм

43. Obedience – Покора, слухняність

44. Odor – запах

45. Off! (Leave it!) – Фу!

46. Outdoors – Вуличний, поза приміщенням, на свіжому повітрі

47. Owner – Власник, господар

48. Paw – Лапа

49. Pedigree – породистий

50. Pet – Домашній вихованець

51. Playful – грайливий

52. Pooch – амер. сл. Собака, песик

53. To praise – хвалити

54. Puppy – Щеня

55. Purebred – чистокровний

56. Quick – Швидкий

57. Quiet – Тихий, спокійний

58. Rescue (dog) – Собака-рятувальник

59. To retrieve – Шукати

60. To reward – нагороджувати

61. Shelter, dog shelter – Притулок для собак)

62. Sit! – Сидіти!

63. Stay! – Місце!

64. Stray (dog) – Бродячий пес)

65. Treat – Частування, харчове заохочення

66. Undercoat – підшерсток

67. Vaccination – Вакцинація, щеплення

68. Veterinarian, vet – ветеринар

69. Voice! – Голос!

70. To wag the tail – Виляти хвостом

71. Walking – прогулянка

72. Washing – купання

73. Water – вода

74. To whine – Скиглити, вити

75. Whiskers – вуса

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *