Англійська мова в 1 класі: що повинна знати і вміти дитина?

Hey, guys!  Розберемо, що повинна знати дитина в 1 класі, які теми є обов’язковими для вивчення і якими знаннями повинен володіти першокласник до кінця навчального року. Let’s go!
Сьогодні вже існує єдина програма навчання англійської мови в загальноосвітніх школах. У ній зазначено, що обов’язкове вивчення англійської мови починається з другого класу.

Однак деякі навчальні заклади (гімназії, спеціалізовані школи з поглибленим вивченням англійської) починають вводити англійську мову уже з першого класу.
Давайте розберемо, чому повиненна навчитися ваша дитина в першому класі на уроках англійської.

Чи обов’язково дитина повинна мати базові знання до школи

Оскільки навчальна програма починається з самих азів і розрахована на дітей, які вивчають англійську з абсолютного нуля, то це не принципово важливо. Але чим краще дитина буде знати мову до початку курсу, тим простіше їй буде всі одинадцять років.

У початковій школі продовжує формуватися характер. Яке відношення до навчання у молодших класів буде в 1-4 класах, таким же воно і залишиться до кінця школи (може змінитися в гіршу сторону, але в кращу – вкрай рідко). Тому потрібно з перших років правильно мотивувати і прищеплювати любов до шкільних предметів.
Якщо у вашого сина чи доньки будуть знання кращі, ніж в середньому по класі, йому або їй буде простіше даватися навчальний матеріал. Якщо ж знань до школи не буде, то вся надія – на шкільного вчителя англійської, який, на жаль, не завжди може знайти підхід до кожного учня. Тоді і в початковій школі, і далі матеріал буде засвоюватися гірше.

Таким чином, закладаючи базовий багаж знань перед першим класом, ви в багато разів збільшуєте шанси дитини досягти успіху в англійській мові.

Що повинна знати дитина  з англійської мови в першому класі?

Протягом навчання англійської мови, передбачається, що ваша дитина опанує наступні вміння та навички:

  • Відповідати на запитання про себе, вміти вітатися і прощатися.
  • Вміти розповідати про себе, сім’ї, одному, домашню тваринку, описувати кімнату за зразком.
  • Складати речення по шаблону зі знайомих слів.
  • Сприймати і розуміти мову вчителя і дітей в знайомих ситуаціях і повсякденному спілкуванні.
  • Читати і розуміти невеликі тексти, побудовані на вивченому матеріалі.

Основні слова і вирази для вивчення

Знайомство.

Hello! / Goodbye!
What’s your name? – My name is …
How are you? – I’m fine, thank you.
How old are you? – I’m seven.
I’m a boy / girl.

Команди вчителів і прості фрази.

Yes / No.
Stand up.
Sit down.
Open your book.
Close your book.
Clap your hands.
Look.
Listen.
Thank you.
You are welcome.

Сім’я

This is my family. This is my mum / mother / dad / father / brother / sister.
I have a mother / father / brother / sister / cat.

Будинок

– What is it?
– It’s a house / farm / playground.

Частини тіла

I have eyes / ears / a nose / a mouth / legs / hands.
Школа.
I have a book / copy-book / pen / pencil / rubber / ruler / bag.
This is my pen / book / ruber.
My pen is green.

Кольори

– What color is it?
– It’s red / yellow / green / blue / orange / pink / black / brown / grey / white / purple.

Тварини

I have got a cat / dog / parrot / rabbit / hamster / tortoise / canary / snake.
It is a monkey / elephant / crocodile / bird / duck / tiger / giraffe.
This is my cat.
He / she is small and white.
He / she has a nose and four paws.
He / she can run, jump, and scratch.

Іграшки

I have got a ball / doll / plane / car / train / ship / kite / teddy bear / drums / guitar / robot.
This is my plane. It is red and white.

Кімната

I have a bed / table / chair / TV.
This is my room / house.
My room is big / small.
My chair is white / brown.

Частини тіла

I have eyes / ears / a nose / a mouth / a tongue / legs / hands / teeth.

Одяг

I have got a jacket / jeans / a sweater / trousers / a jumper / a skirt / a shirt / a dress.

Вміння

I can run / jump / play / climb / swim / eat / drink / dance / sing.
I can not fly.

Їжа

I like apples / bananas / candies / biscuits / bread / juice / milk / eggs / cheese / chocolate / tea.
I do not like fish / coffee / vegetables.

Правила граматики, які повинна знати дитина

В українських школах в молодших класах часто не викладають граматику в потрібному обсязі. Теми з граматики розтягуються на роки, і вивчаються по черзі замість того, щоб дати загальну картину. Буде величезним плюсом, якщо дитина в першому-другому класі вже буде знати часи Present Simple, Present Continuous, Past Simple і Future Simple. Це базові часи, які дозволяють вільно спілкуватися і бути зрозумілим.

Чотири структури побудови речень запам’ятати дуже просто, і зрозуміти це може навіть дошкільня. Головне – доступно пояснити. Заглиблюватися в тонкощі граматики не потрібно. Наприклад, досить знати, що в минулому часі існують неправильні дієслова, але не обов’язково з першого класу їх вчити. Потрібно знати, що в Continuous додається закінчення ing, але не обов’язково зазубрювати нюанси чергування і скорочення букв при додаванні цього закінчення.

Крім шкільної програми вашій дитині точно сподобаються міжнародні програми навчання англійської мови в якості доповнення.

Ми вибрали кілька з них.

Програми для вивчення англійської мови

Англійська по Скайпу для дітей

У цьому курсі ви знайдете автентичний матеріал про повсякденне життя сучасних американських і британських тінейджерів, приправлений щіпкою нестримних веселощів і wow-ефекту.

Крім цього, крім універсальної лексики в уроках використовується модний сленг і слова з сленгу з яскравим емоційним забарвленням.

Проте, не дивлячись на достаток фана і чорного гумору по проходженню курсу, студент зможе вільно оперувати граматичними правилами на практиці.

Muzzy BBC

Muzzy BBC це анімований курс англійської для дітей, який представляє собою багатосерійний мультфільм.

З Маззі дитина вчить англійську мову приблизно так, як він вчила рідну: за допомогою методу «природного занурення». Серед тем – «час», «будинок», «їжа», «транспорт» і багато інших. І все це, зрозуміло, англійською.

British Council: LearnEnglish Kids Apps

Британська Рада (British Council) пропонує багато різноманітних програм англійської мови. Спеціальні дитячі програми та ігри створені, щоб допомогти дитині освоїти слова і базові граматичні явища.

Вашій дитині сподобаються веселі ігри, оповідання та завдання, які допомагають навчитися правильно писати, вимовляти слова і запам’ятовувати граматичні конструкції. Пісні та історії в програмах розвивають навички розуміння мови на слух. Всі уроки поділені на 2 рівня: для малюків і для молодших школярів.

The New York English Workshop

Персональні заняття New York English Workshop в основному призначені для жителів Нью-Йорка або тих, хто знаходиться в місті по туристичній візі.

Дитячі програми працюють за методом Франсуа Тібо (Francois Thibaut). Його програми «The Language Workshop for Children» ось вже більше 40 років вчать дітей англійської, французької, китайської та інших мов.

У цій програмі немає підручників і зубріння. Метод орієнтований на живе емоційне спілкування і рухливі ігри. Курс розроблений для різних рівнів, від нульового до просунутого.


The ELS Language Centers

Зарубіжні мовні центри The ELS Language Centers проводять заняття з дітьми і дорослими. Оскільки програм багато, завжди можна вибрати ту, яка підійде саме вашій дитині. Можна підібрати програму за інтересами.

Більш старші діти мають можливість спілкуватися і знаходити нових друзів в літніх мовних таборах, де навчання англійській відбувається в невимушеній і веселій обстановці.

Висновок

Наостанок, ми хотіли б поділитися порадами, як ви можете допомогти дитині у вивченні англійської мови:

Вивчайте слова разом.
Для вивчення слів рекомендуємо виготовити спеціальні картки. На кожне слово зі списку разом з дитиною знаходите картинку в інтернеті. Потім роздруковуєте готовий лист, і поки ви ріжете його на картки, просите дитини на зворотному боці кожної картинки написати англійське слово.

Поки ви спільно готуєте даний посібник, він вже запам’ятовує велику кількість слів. Займайтеся за цими картками 2-3 рази в тиждень.

Пишіть разом диктанти.

Раз в тиждень проводите словниковий диктант по тих словах, які вивчили. Якщо ви не впевнені у своєму вимові, то можете диктувати слово українською і просити дитину написати його англійською, а потім повторити написані слова. Можна також помінятися місцями – запропонувати дитині продиктувати вам слова.

Додаткові заняття з англійської поза школою: чи варто?

Так, звичайно, варто, адже це внесок у майбутнє дитини. В першу чергу, в її знання. У другу, в її оцінки. Ви можете займатися з дитиною вдома, якщо ваш рівень англійської дозволяє, можете віддати його на додаткові групові заняття. Влітку можна відправити дитину в мовний табір. Варіантів насправді дуже багато, і займатися безперечно варто. Англійська – той предмет, який точно стане в нагоді в житті, тому виходити за рамки навчальної програми можна і потрібно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *