Англійська кухня

Британська національна кухня, без перебільшень, одна з найконсервативніших у світі. Разом з тим вона набагато різноманітніша і цікавіша, ніж ми звикли про неї думати. Тому представляємо вам топ-10 найпопулярніших страв британської кухні.

Англійська кухня страви

10  Бейквелл Тарт (Bakewell Tart)

Тарт Бейквелл – традиційний британський кондитерський виріб з пісочного тіста з шаром джему і мигдалевого бісквіта. Існує навіть легенда пов’язана з цим десертом. У ній говориться, що одна служниця неправильно зрозуміла вказівки своєї господині і додала в звичайний тарт з джемом мигдальний бісквіт. Кажуть, це блюдо стало популярним в 19 столітті.

9 М’ясний пиріг (Pork pie)

Батьківщина цього пирога Англія, місто Мелтон-Моубрей. Місто Мелтон-Моубрей знаходиться в графстві Лестершир, де в 1830-х роках почалися виготовлення і продаж відомих свинячих пирогів. Ці чудові пироги, придумані мисливцями на лисиць, прекрасна закуска з ніжної свинини в хрусткому щільному тесті. Мелтонскій пиріг їдять в холодному вигляді з маринованими овочами.

8 Кеджері (Kedgeree)

Кеджері – це англійське блюдо, засноване на традиційному індійському рецепті. Його, британські колонізатори, пристосували в якості сніданку, що містить рибу. Однак, це блюдо чудово підходить і для обіду або вечері. Блюдо зазвичай складається з риби, відвареного рису, петрушки, яєць, каррі, масла, вершків і родзинок. Рецепти в залежності від місцевості можуть відрізнятися

7  Кастард тарт (Custard tart)

Отже, Кастард – це загущенное жовтками молоко (або вершки), яке можна використовувати як соус або робити на цій основі інші, більш складні страви: десерти, муси, суфле, пудинги і креми. Кастард широко використовується при приготуванні пирогів з запеченим кремом і тарталеток.

6 Йоркширський пудинг (Yorkshire pudding)

У звичному розумінні, пудинг – солодкий десерт, проте англійці вирішили відійти від цього правила і внесли в свою кухню чудове блюдо, яке отримало назву йоркширський пудинг. Саму назву, десерт отримав на честь графства Йоркшир, в північній Англії. Йоркширський пудинг являє собою деяку подобу булочки, яка володіє хрусткою скоринкою і ніжною начинкою, солоною на смак. Саме тому йоркширський пудинг відмінно гармонує з м’ясними стравами.

5 Сушена баранина (Reestit mutton)

В’ялено-сушена баранина – це дуже поживний продукт, який, при правильній упаковці, можна зберігати дуже довго. Ця страва є делікатесом на Шетландських островах. Поряд з тушонкою, саморобне сушене м’ясо добре підходить для зберігання на випадок надзвичайної ситуації. Одного шматка такого в’яленого сушеного м’яса вистачає на пів дня. М’ясо поступово розбухає в шлунку, неспішно перетравлюється – у вас не буде відчуття голоду і буде приплив сил.

4 Копчений оселедець (Kippers)

Копчений оселедець – дуже популярна страва. У англійців вона традиційно подається з яєчнею, маслинами і огірочками на сніданок. У риби видаляється голова, сама вона розрізається уздовж по череву, засолюється і в’ялиться, або піддається холодного копчення. В результаті такої обробки зберігаються всі цінні і корисні властивості продукту, а сама вона виходить смачною і передає всі характерні особливості тієї чи іншої риби.

3 Риба і картопля фрі (Fish and Chips)

Ця страва напевно сама “типова” для Британії. З’явилася вона в 1860 році. Апетитна комбінація підсмаженої у фритюрі картоплі і риби в клярі займає одне з найважливіших місць в традиційній британській кухні. В останні десятиліття  англійці все менше часу проводять на кухні, вважаючи за краще обідати в пабах або купувати готову їжу по дорозі додому. Традиційно, в приготуванні використовується тріска або інші сорти білої риби, такі як пікша, сайда, акула-катран.

2. Мінс пай (Mince pies)

Англійські пиріжки Мінс пай готують з маслянистого пісочного тіста з пряною начинкою, в яку входять жир, сухофрукти, горіхи і спеції. Їх печуть на Різдво поряд з пудингом і ростбіфом, складаючи таким чином традиційну тріаду святкового застілля. Колись начинку для пиріжків готували з м’яса, риби або птиці і яєць. Сухофрукти і спеції також додавалися, але тільки в якості другорядних інгредієнтів. Згодом на зміну м’яса прийшов яловичий жир, і сьогодні Мінс пай відомий як пиріжки з міксом сушених і зацукрованих фруктів, горіхів, яблук, спецій і коньяку або рому.

1 Хаггіс (Haggis)

Хаггіс – найвідоміше національне шотландське блюдо з баранячих потрухів (серця, печінки і легенів), порубаних з цибулею, толокном, салом, приправами і сіллю і зварених в баранячому шлунку. Зовні блюдо схоже на фаршировані кишки тварин або домашню ковбасу. У щойно приготованому вигляді хаггіс виглядає, як уже було сказано, не дуже привабливо. Така собі перев’язана з двох сторін дуже товста ковбаска, набита баранячими потрохами, цибулею, салом, приправами та іншими дрібницями. Найперші згадки про Хаггіс в шотландських джерелах відносяться до 1747 році.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *