Яка валюта в Англії? Історія та цікаві факти

Основна валюта Англії – це фунти стерлінгів. Ця грошова одиниця зараз виступає в ролі резервної для світового валютного фонду, чому сприяє стабільність економіки Великобританії. Зараз, незважаючи на перевагу долара і євро, фунти стерлінгів складають третину валютного запасу світу. До того ж, англійці одні з небагатьох, хто категорично відмовився переходити на нову валюту, євро, в межах Євросоюзу, вважаючи за краще зберегти національну.
У Великобританії в ходу не тільки паперові купюри, але і монетки, пенні. Вперше в ужиток пенні потрапив в період Мерсі, під час правління короля Оффа. Перші карбовані монети зробили зі срібла в 775 році. З одного фунта срібла виходило зробити 240 монет, які і склали фунт стерлінгів.
Починаючи з восьмого і аж до тринадцятого століття пенні був найпопулярнішою монетою Великобританії. Для того, щоб оперувати більш дрібними сумами, люди розрізали пенні на половинки і чверті. Зустрічалися також і золоті пенні, кожен з яких дорівнював двом десяткам монет зі срібла.
Пізніше в побуті з’явилися і інші найменування монет – гінея, соверен, крона, також гріш або фартинг. Монети почали робити і з інших металів – мідь, олово і суміш латуні з нікелем. В середині 20 століття срібні монети замінили мельхіоровими.

В англійській мові слово стерлінг звучить як «чистий» і означає вищу пробу цього металу. Саме так і сталося назва грошової одиниці, яку в побуті називають просто фунтом або стерлінгом. До слова, фунт стерлінгів – найстаріша одиниця Європи з тих, що до сих пір знаходяться у використанні.
У сучасній грошовій системі зараз використовується десятковий принцип – він був введений в 1971 році. Перші ж банкноти випустили відносно недавно – в 1964 році. Що цікаво, на купюрах часто зображують історичних і культурних діячів. Єдиним монархом, портрет якої підтверджує справжність банкнот, є Єлизавета II.

Купюра номіналом в 20 GBP (нова версія)

Історія британського фунта стерлінгів

Існують три основні версії того, як з’явився британський фунт стерлінгів і звідки походить його назва:

  • У XII столітті було введено в обіг поняття Pound Sterling, яке позначало «фунт чистого срібла». На користь цієї гіпотези говорить той факт, що срібна англійська монета в минулі часи називалася стерлінгом.
  • Друга версія стверджує, що початок застосування терміна «стерлінг» датується 1300 роком. Тоді на що використовувалися норманами монетах карбували зірки, а в староанглійській мові їм відповідало слово steorling.
  • За найбільш популярною версією, валюта Сполученого Королівства Великобританії отримала назву від словосполучення Easterling Silver. Перекласти його можна як “срібло з земель Сходу”. В ту далеку пору в Північній Німеччині для карбування монет використовувався цей благородний метал 925-ї проби. Він здобув популярність завдяки твердості і відмінним якостям. Тому король Англії Генріх II Плантагенет в 1158 році видав указ про карбування монет Британії саме з такого срібла. Пізніше стало вживатися скорочена назва – Sterling Silver.

Курс обміну валют в Великобританії

Щоб з’ясувати курс валют в Великобританії, перш за все потрібно розібратися, як позначаються фунти стерлінгів. Значок цієї грошової одиниці має вигляд виконаної в курсивном зображенні латинської букви L, на яку нанесено один горизонтальний штрих – £.

Курс Британської валюти

1 Фунт стерлінгів рівний 32,68 Українській гривні

Де можна обміняти фунти стерлінгів?

Обміняти гроші на території Сполученого Королівства можна в готелях і в деяких поштових відділеннях, в банківських установах та обмінних пунктах. До речі, останні працюють на вокзалах і в аеропортах цілодобово

Обмін валюти в банках

У будні дні банки відкриті, як правило, з 9.00 до 15.30. Відділення деяких великих фінансових організацій працюють і по суботах.

Збираючись в поїздку до Великобританії, готівкою краще брати саме фунти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *