Підручники і посібники для підготовки до міжнародних іспитів з англійської

Напевно, кожен, хто починав вивчати англійську, чув щось про міжнародні іспити. Тому в цій статті ми спробуємо з’ясувати, які вони бувають, для кого призначені, навіщо і як до них готує.

“You can not open a book without learning something.”
– Confucius

Міжнародних іспитів існує безліч. Всі вони служать одній меті – досягнення адекватної універсальної оцінки тестованого, щоб отримати впевненість у  знаннях і силах, вміння ефективно застосовувати вивчений мову. Для того, щоб мати статус в суспільстві і не доводити всім свої знання досить показати сертифікат – і всі питання відразу відпадають.

Що, як і навіщо?

Оскільки система освіти, ментальність, мови і світогляди країн, в яких дані іспити котуються, і пострадянських країн різні, вимоги на іспитах теж досить різні. Тому україномовним студентам буває непросто проходити подібні перевірки. Узагальнювати стратегії успішного складання кожного з них ми не будемо, а розглянемо все окремо. Для цього розіб’ємо їх на основні групи, категорії:

іспити для імміграції та навчання (TOEFL, IELTS);
іспити для дітей, школярів і новачків (YLE, PET, KET);
іспити для підвищення кваліфікації (CAE, FCE, CPE);
іспити для роботи в бізнес сфері (BEC, ILEC).

Займемося оглядом двох найбільш поширених категорій іспитів – це TOEFL та IELTS. Отже, давайте приступимо.

Огляд матеріалів

Оскільки цілі і, відповідно, вимоги та рівні іспитів дуже різні, універсальних підручників немає і бути не може. Зате вже давно розроблений і роками працює ряд підручників, націлених на підготовку до окремих іспитів. Під час підбору матеріалів для підготовки слід враховувати важливі моменти, такі як менталітет і підготовка випробуваного. Справа в тому, що ці підручники створюються на базі звичних для англомовних людей вправ, з якими вони працюють з початкових класів, і в більшості своїй їм набагато легше здавати такі іспити. Все кардинально змінюється, коли справа стосується нас. Всі види вправ і завдань можуть нам здатися новими і незвичними. Ось деякі з них: есе, ділове листування, різні тести, вправи на перефразування і т.д. Тому потрібно спочатку познайомитися і бути готовим виконувати такі вправи. Найлегше це буде зробити за допомогою наступного підручника:

Longman Exams Dictionary – IELTS

Ви здивуєтеся, але це більше словник, ніж підручник. І саме тому підготовка з ним буде дуже ефективна. Зараз зрозумієте. Хочете заздалегідь дізнатися, які слова і де безпомилково можна буде вживати на іспитах – цей словник незамінний. Біля кожної словникової статті стоять наступні позначення:

[W1], [W2], [W3] Words for Written English – це позначення говорить вам про те, що це слово можна використовувати лише в письмовій англійській при здачі іспиту.
[S1], [S2], [S3] Words for Spoken English – використовуйте ці слова тільки в розмовній англійській при здачі іспиту.
[AC] Academic Words – ці слова стануть в нагоді при написанні завдань Academic Writing.
Засвоївши словниковий запас для підготовки в такому контексті, ви приведете свій стиль англійської у відповідність до вимог іспиту.

Підручники IELTS

Наступний список підручників допоможе вам якомога глибше зануритися в атмосферу іспиту:

Insight into IELTS. Updated Edition;
IELTS Express Intermediate;
IELTS Express Upper-Intermediate;
Focus on Academic Skills for IELTS;
Instant IELTS;
New Insight into IELTS.

За цими підручниками необхідно займатися з учителем і бажано в групі, можна особисто, можна займатися підготовкою по Skype, тим самим буде досягнута максимальна ефективність.

Збірники тестів IELTS

Своєрідним трюком в підвищенні шансів на здачу іспиту можна вважати проходження ускладнених тестів з книг IELTS Колекція Pearson Longman. Суть в тому, що там зібрані ускладнені тести. Пройшовши тести з цієї книги і отримавши 5 балів, на справжньому іспиті ви зможете розраховувати на збільшення оцінки на одиницю, а може навіть на дві.

Для того щоб звикнути до стилю тестів можна використовувати книги з IELTS Колекції Cambridge. Тести, які знаходяться в цих підручниках, які не попадуться вам на цьому іспиті, але реально допоможуть вам відчути структуру і властивості тестів, які потрібно буде проходити.

Також можна проходити попереднє тестування і користуватися підготовчими матеріалами онлайн на офіційному сайті British Сouncil.

«Порядок найбільше допомагає ясному засвоєнню».
– Цицерон Марк Туллій

Підручники TOEFL

Топовим підручником, що допомагає при підготовці до здачі TOEFL можна по праву вважати The Official Guide to the TOEFL iBT.

Створюють цей підручник самі організатори цього іспиту. Якщо ви хочете знати, що буде на письмовій та розмовної частинах іспиту – цей підручник просто знахідка. Мало того, в підручник включені 2 комплекси тестів для опрацювання навичок і самостійної оцінки своїх знань. До того ж в комплект включений диск, що допомагає побачити таку ж інтерпретацію тесту, як і на самому іспиті.

Cracking the TOEFL iBT with CD – ще один варіант підручника для підготовки до TOEFL.

Він примітний тим, що в доданий до нього диск включена повна симуляція іспиту. Ви зможете звикнути до атмосфери і особливостям майбутнього тесту. До всіх тестів і завдань розписані детальні відповіді і пояснення. Також тут широко представлена ​​інформація по граматиці.

Словниковий запас в рамках іспиту можна буде підтягнути за допомогою підручника Check Your English Vocabulary for TOEFL. У нього включено 60 різних завдань. Матеріал піднесений в ігровій формі. Також за допомогою підручника можна складати свої тести, подібні до екзаменаційних, і тренуватися в їхньому проходженні.

Таким чином, ми розглянули матеріали для підвищення ефективності в підготовці до здачі двох часто використовуваних іспитів TOEFL і IELTS. Рекомендується займатися за цими матеріалами разом з учителем, який має досвід здачі цих іспитів. Такий тандем з більшою ймовірністю буде гарантувати вам успіх. До скорої зустрічі і успішної здачі майбутні іспитів!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *