Навчання в Канаді

Навчання в Канаді – мрія багатьох українців. Канадські університети дотримуються високих стандартів навчання, тому їх дипломи високо цінуються на міжнародному рівні. Тут існує спеціальна Рада Міністрів Освіти, де обговорюються всі питання, що стосуються покращення навчального процесу, а також координуються нові шкільні та університетські програми. Питанню освіти в Канаді приділяється особлива увага – 6 з 10 дорослих людей мають диплом.

Система вищої освіти в Канаді

Канадська система вищої освіти передбачає отримання ступенів:

бакалавр (4 роки);
магістр (2 року);
доктор (2-3 роки).

Дипломи бакалавра можна отримати в коледжі і університеті, а магістра тільки в університеті.

Тут 2 офіційні мови, тому навчання може проводитися англійською або французькою, в залежності від провінції.

Особливості вищої освіти в Канаді

Навчання в Канаді відрізняється прийнятною вартістю, лояльними вимогами під час вступу. Воно знаходиться під контролем держави, відповідає міжнародним вимогам і займає високі позиції в світових рейтингах. Канадський диплом визнаний нарівні з британським або північноамериканським, при цьому вища освіта в Канаді обходиться істотно дешевше, ніж в США і Англії. Середня вартість від 10 до 18 тис. канадських доларів на рік на бакалаврських програмах і від 8 до 35 тис. – в магістратурі і докторантурі.

Переваги отримання освіти в Канаді

Освіта в Канаді має ряд переваг: система має багато спільного з британською і характеризується хорошим рівнем підготовки фахівців. Студенти мають можливість почати роботу, провчившись півроку, це дозволяє отримати дохід і набути необхідного досвіду.

Навчання в Канаді практично гарантує гідно оплачувану роботу за фахом.

 

Навчання у Канаді для українців

Переваги навчання в Канаді для українців:

якісна освіта;
низька вартість навчання (в порівнянні з США);
можливості отримати ПМП в Канаді;
можливість працевлаштування під час навчання.
У чому різниця між коледжами та університетами в Канаді?
В Україні коледж є нижчим рівнем в освітній системі, ніж університет. Але коледж в Канаді – це такий ж повноцінний навчальний заклад, як і університет, який може видавати дипломи бакалавра і сертифікати післядипломної освіти (Postgrad).

Головна відмінність канадського коледжу в тому, що все направлено на отримання практичних навичок за допомогою різноманітних стажувань. Це дозволяє випускникам коледжів бути конкурентоспроможними на ринку праці. Також навчання в коледжах часто обходиться набагато дешевше, ніж в університетах.

Як вибрати канадський ВНЗ?

При виборі ВУЗу варто звертати увагу на наявність потрібної програми, вартість навчання та локацію кампуса.

Програми з однаковою назвою можуть значно відрізнятися в залежності від вузу. Вартість навчання значно різниться.

Розташування університету впливає на всі супутні витрати: оренда житла, транспорт, харчування. Чим більше і популярніше місто – тим більше потрібно закладати фінансів на рік життя.

Популярні спеціальності в Канаді

фахівці з роздрібних продажів;
аудитори і бухгалтери;
інженери;
бізнес-аналітики і менеджери по роботі з персоналом;
IT-фахівці;
рекрутери;
медичні опікуни.

Вступні вимоги. Що потрібно для вступу до канадського ВУЗу?

У кожного ВУЗу свої вимоги, але їх не можна назвати жорсткими. Головне – впевнене володіння іноземною мовою, підтверджене результатами мовного тестування. Для англомовних програм це TOEFL, IELTS або CAE, для франкомовних – DALF. Для особливо популярних програм, вимоги до рівня знань мови зазвичай більш жорсткі. Навчання в Канаді не передбачає квот на зарахування іноземців.

Які документи необхідні для вступу в Канадський університет?

сертифікат на знання англійської мови – TOEFL (не менше 80 балів) або IELTS (не нижче 6.0);
атестат / диплом і виписки з оцінками;
мотиваційний лист;
рекомендації;
резюме (для вступу на магістратуру);
портфоліо (для творчих спеціальностей);
документи, що підтверджує ваші фінансові можливості.
Студентська віза в Канаду
Для навчання в Канаді потрібен study permit (дозвіл на навчання) – це документ, який дозволяє іноземним громадянам вчитися в певних навчальних закладах.

Study permit відкривається до поїздки і не є візою.

Що потрібно щоб отримати study permit в Канаді? Вам знадобитися документ про зарахування (оффер), мотиваційний лист та фінансові документи (виписка з банку і підтвердження джерела доходу).

Для Канади дуже важливо показати джерело доходу: довідка з роботи, інші документи, що підтверджують ваш регулярний дохід, документи про продаж майна.

Як вплинув карантин на надходження в канадські ВУЗи?

З початку пандемії COVID-19 студенти, хто планував навчання в Канаді, благополучно надійшли і вже приступили до навчання.

Види програм

Навчання в Канаді відрізняється практичною спрямованістю. Професійний диплом, який не передбачає одержання ступеня, дуже популярний, так як власники сертифікатів і професійних дипломів можуть претендувати на добре оплачувані посади на регіональних промислових підприємствах, в міжнародних компаніях, сфері послуг медицини і туризму.

Підготовчі програми. Їх тривалість становить мінімум 8 тижнів для високого рівня володіння мовою, 16-20 для середнього, 24-36 для найнижчого рівня. Після навчання можна вступати на бакалаврат і на магістратуру, за умови закінченого бакалаврату за відповідною спеціальністю.

Бакалаврат. Навчання розраховане в середньому на 4 роки. Отримати диплом можна за комбінованою програмою: 2 роки коледжу, потім переклад на 2 курс вузу і ще 3 роки навчання. Диплом бакалавра з прикладної спеціальності при працевлаштуванні котирується вище, ніж магістерський, в основному необхідний для тих, хто збирається присвятити себе науковій діяльності.

Магістр. Вища освіта в Канаді передбачає магістратуру тільки в університетах. Програми розраховані на 2 роки. У магістратуру можна вступити з бакалаврським дипломом іншої країни за подібною спеціальністю.

МВА. Програми розраховані на 2-3 семестри. Для зарахування потрібен диплома бакалавра або магістра з економічної спеціальності, або диплом бакалавра і 2 роки роботи на управлінській посаді. При надходженні необхідно скласти іспит Graduate Management Admission Test (GMAT) – комбіноване тестування з математики, логіки та англійської мови, а також мовний тест TOEFL.

Програми післядипломної освіти. Навчання в Канаді для тих, хто бажає змінити спеціальність, або вдосконалювати знання з вузької спрямованості, розрахована на 2-3 семестри.

Вартість освіти в Канаді

Вища освіта в Канаді є платною для всіх. Вартість навчання для іноземних студентів починається від CAD 13000 на рік і може доходити до CAD 50000 за топ програму в університеті. Крім цього, на проживання студенту знадобиться ще близько CAD 10000-12000 на рік.

Можна отримати знижку на навчання або грант, а й у цих варіантів є свої мінуси. Наприклад, знижка на навчання покриває тільки мінімальні витрати. І надається вона тим студентам, які підтримують відмінну успішність.

Навчання в канадському університеті дійсно варто своїх грошей. Уряд країни робить все можливе, щоб кожен випускник був офіційно влаштований на роботу. Для цього ставка робиться на високі стандарти навчання, які дозволяють зробити з студента фахівця вищого рівня. Країна намагається підтримувати низький рівень безробіття, і випускники не сидять без діла кілька місяців після випуску, а відразу починають працювати.

Чи можна заощадити, отримуючи вищу освіту в Канаді?

Є кілька перевірених способів, які допоможуть вам зберегти ваші заощадження.

Розумно підійдіть до вибору університету. Оцініть свої можливості, вартість програм, які надає той чи інший ВУЗ, а також його розташування. Природно, що навчання де-небудь в Оттаві, Квебеку або Онтаріо буде коштувати набагато дорожче, ніж у Вінніпезі або Манітобі. До того ж, якщо виберете навчання в коледжі, вартість зменшиться в два рази.

Влаштуйтеся на роботу. Кожен студент може офіційно працювати до 20 годин в тиждень по буднях, а також до 40 годин – під час канікул. Даний варіант допомагає накопичити такий необхідний для подальшого працевлаштування досвід і комунікативні навички.

Вибирайте спеціальність в галузі точних наук: хімія, фізика, біологія і т.д. Студенти цих спеціальностей найчастіше отримують стипендії на навчання, а після отримання диплома стають дійсно цінними кадрами для місцевих HRов.

Як отримати стипендію або грант на навчання в університеті Канади?

Головне, що потрібно для отримання стипендії – це істотні академічні досягнення. Потрібно довести, що саме ви гідні отримати її.

Необхідно подати стандартний пакет документів для вступу з мотиваційним листом. Іноді додатково представники вузу можуть провести скайп-інтерв’ю, так що будьте готові довести чому саме вам потрібна стипендія в їхньому ВУЗі. Але пам’ятайте, стипендія на навчання в Канаді має на увазі не грошову виплату, а знижку на вартість навчання, яка може бути разовою, а може повторюватися щороку.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *