Кривава історія Дня святого Валентина

Як з’явилося свято День святого Валентина

Історія бере свій початок в 269 році нашої ери в Римській Імперії. Імператор Клавдій II шукав способи підняти бойовий дух армії. Потрібно було зробити так, щоб римський легіонер спав і бачив, як би зробити свою Імперію ще потужнішою. Тоді імператору прийшла в голову геніальна, як йому тоді здавалося, ідея – заборонити воїнам одружуватися. Тоді легіонери НЕ будуть відволікатися на думки про дружину і сім’ї, а будуть думати тільки про славу Риму.

Одружитися заборонили, але любити – не заборониш. Солдати все одно знаходили собі наречених і шукали способи укласти шлюб в обхід закону. На допомогу незаконним коханцям прийшов священик Валентин з міста Терні. Він погодився підпільно вінчати солдатів з їх коханими.

Що було далі? Про злочинну діяльність священика дізналися. Його стратили. Але добра пам’ять про нього живе вже понад тисячу років.

Це може бути реальною історією, а може бути і легендою. Є ще й інші розповіді про священика Валентина. Які з них правдиві, ми не знаємо напевно.

Anyway, в 496 році, через понад двісті років, Папа Римський Геласиус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. Тоді вперше свято стало офіційним. Втім, ще довгий час після цього католицька церква все одно не підтримувала цю традицію. У більшості страх Західної Європи 14 лютого стало святом лише до 13 століття, а в США – в 1777 році. Деякі країни досі противляться цьому святу. Наприклад, в мусульманській Саудівській Аравії святкувати його заборонено під загрозою штрафу.

Римські традиції, що передують Дню святого Валентина

Є ще одна історія. Вона не суперечить попередній. Ймовірно, вони обидві мали місце бути, а сьогоднішній день закоханий – результат злиття різних традицій.

Так ось, друга історія відносить нас ще далі в минуле. Імовірно прабатьком свята могло бути свято богині родючості Луперкалії. Його відзначали 15 лютого, тобто на день пізніше, ніж зараз Valentine’s Day.

Римські традиції, що передують Дню святого Валентина

Є ще одна історія. Вона не суперечить попередній. Ймовірно, вони обидві мали місце бути, а сьогоднішній день закоханий – результат злиття різних традицій.
В цей день чоловіки приносили в жертву тварин, часто кіз і собак, виготовляли з їхніх шкур бичі, роздягалися догола і бігли по місту, б’ючи шкурами,  потрапляли жінок. А ті були тільки раді, адже вважалося, що це приносить плодючість. Такі ось були традиції. Погодьтеся, принаймні це було весело. Явно веселіше, ніж дарувати валентинки.

Звідки взялися валентинки

Це все дуже цікаво, але поки на сьогоднішній День закоханих зовсім не схоже. Коли ж з’явився головний символ свята?

Вважається, що перші валентинки став відправляти француз Герцог Орлеанський своїй дружині. Він тоді сидів в тюрмі, і любовні листи були його єдиним засобом зв’язку з коханою. Це був 1415 рік.

А мейнстрімом валентинки зробили вже англійці багато років по тому. Починаючи з 18 століття вони стали на День святого Валентина робити листівки з кольорового паперу.

Згодом намішано і інші символи свята: Купідон, троянди, червоний колір і так далі.

Але щось віддалено нагадує валентинки було ще в Римі. Відразу після забігу з шкурами вбитих тварин вони влаштовували любовну лотерею. Вільні дівчата повинні були кинути записку зі своїм ім’ям в глечик, а чоловіки – не дивлячись, витягнути ім’я. Освічена пара повинна була провести фестиваль разом. Якщо матчмейкінг вдався, пара залишається разом і далі.

День святого Валентина сьогодні

І ось сьогодні багатостраждальне свято прийняло таку м’яку форму. Трохи натиснули маркетологи – і сьогодні це свято любові і подарунків. У різних країнах подарунки різні. Загальною залишається тільки валентинка, а решта – в залежності від того, чия рекламна компанія була вдалішою.

В Японії кохані дарують один одному солодощі. У Франції – коштовності. У нас – квіти та м’які іграшки. Але, як то кажуть, квіти зав’януть, а знання залишаться назавжди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *