Відомі англійські художники

Художники яких країн внесли найбільш помітний внесок в історію мистецтва? Італія, Голландія, Росія, Іспанія, Китай – так, скоріше за все, на це питання дадуть відповідь любителі живопису. І будуть праві. Але даремно в цьому рейтингу немає Великобританії. На аукціонах полотна англійських живописців не так популярні, як роботи російських передвижників або французьких імпресіоністів. Але вплив на сучасне мистецтво художників, народжених в Туманному Альбіоні, складно переоцінити. Ось 10 найбільш яскравих творчих особистостей з точки зору порталу VeryImportantLot, на чиї полотна колекціонерам варто звернути увагу.

Вільям Хогарт

Автопортрет

Світогляд Вільяма Хогарта (William Hogarth; 1697-1764) формувався в складний для Англії період – на зміну феодалізму прийшов буржуазний лад. Як і в будь-яку епоху змін, відбувався перегляд моральних цінностей. Збагачення сприймалося як норма (пам’ятаєте, як це було в Росії в 90-х роках XX століття, коли школярі на повному серйозі мріяли про кар’єру повії або кілера і не соромилися про це не тільки говорити вголос, але і писати в творах). Хогарт приймає рішення нагадати співвітчизникам про біблійні заповіді. Робить це за допомогою своїх робіт, розвінчуючи нові звичаї. Гравюри, створювані художником, із задоволенням купують. Популярність приніс цикл картин «Кар’єра повії» Вільям Хогарт вперше в історії об’єднав 6 робіт наскрізним сюжетом. Ще одне нововведення, запроваджене художником, – використовувати драматургічні прийоми. Як добре продуманий сценарій, створені серії малюнків мають центральну фабулу і кілька другорядних. Художник ретельно прописував міміку і жести героїв соціальних драм. При перегляді гравюр виникає відчуття, що перед тобою ілюстрації до захоплюючого роману.

Гравюра “Кар’єра проститутки”

Джошуа Рейнольдс

Джошуа Рейнольдс (Joshua Reynolds) – ще один англійський художник, який працював в XVIII столітті.

Автопортрет. 1947 рік. Національна портретна галерея, Лондон

Не так багато живописців, яким вдалося прославитися за життя. І при цьому не просто заробляти великі гонорари написанням портретів знатних персон, а внести особливий внесок в мистецтво. Один з таких улюбленців долі – він, поданий Великобританії Джошуа Рейнольдс. Рейнольдс закохався в фарби в ранньому дитинстві, отримував величезне задоволення від занять малюванням. Про іншу кар’єру навіть не замислювався. Його талант швидко отримав визнання. На відміну від багатьох інших художників, у Джошуа був легкий характер, вмів робити гарне враження, підкорював своєю харизматичністю. Це допомагало йому в отриманні замовлень. У віці 45 років Рейнольдса призначили на пост Президента Королівської Академії мистецтв. Особливо вдавалися художнику портрети. В цьому йому не було рівних в той час. Джошуа по-справжньому закохувався в свого героя, навіть у неприємну людину вмів знаходити якості, гідні поваги. Він писав компліментарні портрети, підкреслював людські гідності за допомогою правильно підібраного костюма, антуражу, пози, яка розкриває характер.

Амур розв’язує пояс Венери. 1788 р. Ермітаж

Томас Гейнсборо

Томас Гейнсборо (Thomas Gainsborough) – друг і вічний суперник Рейнольдса. Між ними були складні відносини, хоча об’єднувала щира любов до мистецтва. Вони цінували майстерність один одного, але при цьому завжди прагнули досягти більшого, ніж колега.

Автопортрет.  1758-1759. Національна портретна галерея, Лондон

Їх роботи зовсім не схожі. Різниця між створеними художниками портретами очевидна навіть людині,  які мало розбираються в живописі. За іронією долі Гейнсборо, найбільше тягнувся до пейзажів, прославився як чудовий портретист. У роботах живописець часто йшов на компроміс: писав своїх героїв на тлі колоритної природи. У XVIII столітті такий прийом був не зовсім характерний, тому Томаса Гейсборо вважають новатором. Роботи художника впізнаються по плавних, нібито розтушованих лініях. Привертає увагу і манера робити мазків. Якщо дивитися картину, створену в такій техніці на відстані, то вона здається живою.

Портрет дами в блакитному. 1778 – 1782. Ермітаж

Вільям Блейк

Вільям Блейк (William Blake) з дитинства був яскравою особистістю з власним світоглядом.

Томас Філліпс. Портрет Вільяма Блейка. 1807 рік. Національна портретна галерея. Лондон

Блейк цікавився містикою, поділяв переконання анархістів, не вважав себе зобов’язаним дотримуватися християнські заповіді і закони, придумані суспільством. Живописець був впевнений, що так пригнічують свободу людини. Він отримав репутацію переконаного атеїста, вважав, що релігійні постулати обмежують незалежність. Бунтарство відбилося і в творчості Блейка. Найвідоміші його полотна – «Архітектор світу», «Привид блохи», ілюстрації до «Божественної комедії» Данте.

Великий архітектор. 1794 рік. Британський музей. Лондон

Джон Констебл

Деякі вважають Джона Констебла (John Constable) натхненником імпресіонізму.

Портрет Джона Констебля. 1799 рік. Національна портретна галерея. Лондон

Джон Констебл прагнув в пейзажного живопису до реалістичності. Писав свої роботи з натури, а не в студії. До нього художники в Великобританії найчастіше писали середземноморські пейзажі по пам’яті. Відмінно володів кольоротехнікою, точно підбирав природний відтінок. Роботи, які зробили констебля знаменитим: «Кафедральний собор Солсбері», «Віз для сіна», «Човен і штормове небо». Його картини наповнені любов’ю до Англії. Не дарма твори Джона Констебля часто використовують як ілюстрації для художніх календарів.

Кафедральний собор Солсбері. 1826 рік. Нью-Йорк

Лодка і штормове небо. 1824-1828. Лондон

Вільям Тернер

Вільяма Тернера (William Turner) називають майстром романтичного пейзажу. Уже в дитинстві він подавав великі надії, в 14 років був зарахований до Королівської академії в Лондоні.

Self-Portrait c.1799 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 

Вільям Тернер віртуозно володів різними техніками: однаково добре писав аквареллю і маслом. Живописець став наймолодшим художником, якого удостоїли звання королівського академіка. Він відомий як творець нового виду пейзажів – в них він не тільки оспівував красу англійської провінції, а й прагнув передати своє емоційне ставлення до об’єкта. В останні роки в його картинах з’явилося буйство кольору, це не припало до вподоби вікторіанській публіці. Зате нащадки за його майстерність і любов до сонячних видам нагородили Тернера пишномовним титулом «король світу».

Останній рейс корабля “Відважний”. 1838. Національна Лондонська галерея.

Джон Мілле

Джон Еверетт Мілле (John Everett Millais) здобув популярність як один з творців «Братства прерафаедітов». Займався в Королівській академії мистецтв.

Портрет Джона Мілле

У 18 років керівництво навчального закладу нагородило юного Джона золотою медаллю. Цієї честі він удостоївся за роботу «Напад  коліна Веніяміаміна». Його твори виділялися технічною досконалістю. Мілле відомий радикальними поглядами на мистецтво і пристрастю до зайвої деталізації. Джон Мілле після одруження відходить від прерафаелітської техніки, яка принесла йому скандальну популярність і починає заради матеріального благополуччя сім’ї писати портрети на замовлення. Найбільш помітні роботи: «Смерть Ромео і Джульєтти», «Христос в батьківському домі», «Офелія», «Мильні бульбашки».

Офелія

Марк Ланселот Сімонс

Марк Ланселот Сімонс (Mark Lancelot Symons) прославився портретами і створенням незвичайних алегоричних картин, частину з яких можна віднести до вікторіанського казкового живопису. Любов до мистецтва передалася йому у спадок від батька, який заробляв на життя створенням ілюстрацій. Сімонс сповідував католицизм, це відбивається в його художніх полотнах «Розп’яття», «Мій Господь». Але не всі релігійні картини Сімонс писав, орієнтуючись на прийняті канони. Деякі його роботи викликали бурхливі суперечки у віруючих і мистецтвознавців.

Френсіс Бекон

Френсіс Бекон (Francis Bacon) – майстер фігуративного живопису. Він вважав за краще писати в форматі триптиха (збереглося 28 робіт).

Портрет Френсіса Бекона

Бекон привернув увагу публіки комплектом картин під назвою «Три етюди», йому вдалося передати страждання, біль. Не всім імпонували його інтерпретації. Незважаючи на те, що його картини входять в список найдорожчих сучасних полотен, проданих на аукціонах, Маргарет Тетчер відгукнулася про Френсіса Бекона негативно, тим самим збільшивши інтерес до творчості художника.

Люсьєн Фрейд

Будучи учнем Стенлі Спенсера (Stanley Spencer), Люсьєн Фрейд (Lucian Freud) запозичив у нього реалістичний підхід до зображення людей.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *