Англійська королева Єлизавета II

Єлизавета II впевнено йде до свого сторічного ювілею . Давайте згадаємо найяскравіші моменти з життя Королеви Великобританії.

Нинішня британська монархиня народилася в 1926-му році, при появі на світ дівчинка була названа Єлизаветою Олександрою Марією. Таке складне, потрійне ім’я тоді ще принцеса отримала в спадок від матері, бабусі і прабабусі, хоча спочатку батьки планували назвати дівчинку Вікторією. В ту пору про її сходження на престол годі було й мріяти – її батько був молодшим сином короля, так що Єлизавета виявилася третьою в черзі на Корону після дядька і тата, і це очікування могло б затягтися на все життя. Долю принцеси змінила Любов. Її дядько, відомий король Едуард, не чекаючи офіційної коронації, відрікся від престолу, зажадавши укласти шлюб з розлученою простолюдинкою, і на троні опинився батько Єлизавети Георг VI, а потім і вона сама. У день смерті батька до 25-річної Єлизавети підійшла її молодша сестра, принцеса Маргарет, і сказала: «Це означає, що ти станеш королевою? Бідолаха! ».

Майбутній король Георг VI з дружиною і первістком

Маленька Єлизавета з мамою

Юна Єлизавета, тоді ще й не мріяла про трон

Єлизавета зі своїм дядьком, тоді ще принцем Едуардом

До речі, з сестрою Маргарет королева була дуже дружна. Сестра швидко змирилася з тим, що їй престолу не бачити як своїх вух і з головою поринула в різного роду розважальні заходи. Єлизавета до витівок молодшенької ставилася прихильно і підтримувала не дуже щасливу в особистому житті принцесу до самої її смерті в 2002-му році.

Сестри Єлизавета (праворуч) і Маргарет

Єлизавета і Маргарет в дитинстві

Єлизавета з мамою і сестрою

Якщо Маргарет могла позихуватись красою, то Єлизавета – розумом. З дитинства майбутня королева відрізнялася небувалою тягою до знань і старанністю, в її арсеналі вже в юності було кілька іноземних мов, серед яких французька, його Єлизавета знає досконало. Так само в розкладі принцеси значилися історія конституції, релігієзнавство та правознавство. Не так уже й погано для гарненькою і зовсім молоденької дівчини, погодьтеся? Не кажучи вже про те, що у віці всього одинадцяти років Єлизавета стала скаутом, а потім і морським рейнджером.

З початком Другої Світової Єлизавета без зайвих розмов вирішила відправитися на фронт в якості медсестри, проте батько суворо заборонив дівчині навіть думати про це, спадкоємиці престолу першої черги піддавати своє життя небезпеці не належало. Недовго думаючи, майбутня королева завербувалася у допоміжні жіночі частини королівських збройних сил, де отримала кваліфікацію водія вантажівки і навіть зуміла до кінця війни отримати звання молодшого командира.

Взагалі, життю англійської королеви могла позаздрити будь-яка земна жінка – все у Єлизавети складалося більш ніж вдало, ніяких трагедій, ніяких катастроф. Навіть з майбутнім чоловіком вона познайомилася ще в глибокому дитинстві, а точніше у віці 8-и років. Філіп, син грецького принца був змушений покинути рідну країну, будучи зовсім маленьким – шлях до Англії йому довелося подолати в коробці з-під апельсинів. Батько Єлизавети шлюб з зубожілим аристократом не схвалював, однак дівчина завжди мала залізну волю – мало того, що вона, судячи з чуток, сама зробила Філіпу пропозицію, так ще й переконала непохитного батька в необхідності цього шлюбу. Від коханого Єлизавета ще до вступу на трон народила в 1948 році принца Чарльза, а в 1950-му – принцесу Анну. Через десять років королівське подружжя обзавелася ще двома дітьми – синами Едвардом і Ендрю.

Важкі часи настали для Єлизавети набагато пізніше, коли діти вже виросли, обзавелися власними дітьми і, здавалося б, цілком були адаптовані до дорослого самостійного життя. Однак нащадки беззаперечно підкорятися матері відмовлялися. Анна розлучилася з чоловіком, Ендрю теж не побажав продовжувати відносини з дружиною, а Чарльз і зовсім у всіх на виду крутив роман з Каміллою Паркер-Боулз, замість того щоб насолоджуватися сімейним життям з Діаною. Незважаючи на залізний характер матері, діти у неї вийшли вельми романтичними натурами. Однак пристрасті вляглися, життя увійшло в звичну колію.

 

У 2002-му році в період святкування 50-річчя перебування на троні Єлизавета практично відразу втратила і мати, і сестру, яка за офіційною версією померла від хронічних захворювань, а за чутками – від затяжного алкоголізму.

Єлизавета II з матір’ю

Принцеса Маргарет, 2001 г.

Весілля принца Чарльза і Камілли Паркер-Боулз, 2005 р

У 2005 році Єлизавета змирилася з упертістю старшого сина і дала-таки свою монаршу згоду на його шлюб з жінкою, яку він любив ось уже майже 35 років. Весілля сина пройшло в квітні, незадовго до дня народження самої Єлизавети.

У 2011-му королева одружила старшого онука. За весіллям Кейт Міддлтон і принца Вільяма стежив із завмиранням серця весь світ, так само, як колись захоплені шанувальники спостерігали за церемонією одруження Діани і Чарльза. На відміну від батьків, правда, у Вільяма, хоч і не без деяких погрішностей, сімейне життя протікало щасливо. Онук Єлизавети вже тричі батько, а королева обожнює правнуків з правнучкою, щоразу влаштовує малюкам приємні сюрпризи, дарує подарунки, та й взагалі поводиться як звичайнісінька, зовсім не вінценосна бабуся.

Весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон, 2011 р

До речі, в 89 років королева встановила і віковий рекорд серед британських монархів: відтепер вона – найстаріший правитель Великобританії. А після смерті 91-річного короля Саудівської Аравії Абдалли ібн Абдул-Азіза Аль Сауда Єлизавета II також є найстаршим монархом в світі.

На сьогоднішній день королева Великобританії як і раніше бадьора, не втратила почуття гумору і здорового скептицизму. Виховує з колишньої Кейт Міддлтон, а нині герцогині Кембриджської справжню королеву, але судячи з усього, чекати Вільяму та Кетрін доведеться ще довго – Єлизавета сповнена сил і готова до нових звершень. І повним ходом готується до святкування чергового дня народження.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *