Американська система оцінок в школах

Hey guys! Дана стаття розповість вам про основні відмінності американської системи оцінок в школах від української. А також про важливість оцінок в школах США, поганих оцінках і їх наслідки, і контроль за учнями. Let’s get to it!

Чи схожа американська система оцінок на українську?

Не дуже. Одне з основних відмінностей – дотримання конфіденційності при оцінюванні. Оцінки за роботу в класі і домашнє завдання – особиста справа студента в США. В американській школі вчитель мовчки кличе до себе і показує твою позначку. І все. Тільки ще раз на півроку додому приходить табель успішності.

Якщо у нас з 1 по 12 клас навчаються разом, в одній будівлі, то в Штатах початкова, середня, старша школи знаходяться в різних будівлях, з автономним управлінням.

У США вважають, що набагато безпечніше утримувати дітей різних вікових груп окремо один від одного. І це має певний сенс в турботі про особистість, безпеку і розвиток учня. Чи згодні?

Також у американських школярів є однокласники тільки в початковій школі. У середній і старшій же школах на різних уроках формуються вже інші колективи. Індивідуальний підхід до освітніх запитів дитини.

Наприклад, ваша дитина здібна в математиці, і їй страшенно нудно на біології. Логічно, що не варто навантажувати його нею – набагато ефективніше для нього заглибитися в алгебру і геометрію. Productive strategy!

Американське суспільство переконане: ніщо не повинно перешкоджати здобуттю дитиною освіти.
Для дітей з особливостями навчальних навичок існує спеціальна програма, де їх навчають елементарної грамоти, вчать рахувати гроші. Звичайна справа, якщо вчитель візьме в магазин такого студента, покаже, як вибирати продукти, а потім, повернувшись в школу, навчить приготувати обід з купленого.

На противагу таким дітям існують такі, які випереджають у розвитку однолітків. Таких студентів включають в спеціальні програми для талановитих і обдарованих. Часто з ними працюють запрошені з ВУЗів і коледжів викладачі.

Які оцінки в американських школах? Основні відмінності

На перший погляд може здатися, що глобалізація рознесла англо-саксонську п’яти- (або шести-) бальну систему з оцінками від «A» до «F» по всьому світу. Але, придивившись, розумієш, що на планеті, швидше за все, не знайдуться дві однакових реалізації будь-якої з цих систем. Хоча ось в США якраз вищезгадана.

В алфавітній системі буквами «A», «B», «C» і «D» позначаються прохідні бали в порядку убування. Роль незадовільної оцінки виконує «E», але зазвичай «F». Це двійка. На користь першої говорить алфавітний порядок, але друга – зрозуміле скорочення від «fail» (провал), що робить її більш логічною.

«D» – задовільно (3);
«С» – досить (3);
«B» – добре (4);
«A» – дуже добре (5);
«A +» – відмінно (5 +).

Звичайно, плюси і мінуси використовуються навіть в Сполучених Штатах, але там вони працюють приблизно як у нас – швидше, декоративно.

Цікаво, що навіть на самій батьківщині цієї системи оцінювання немає повної згоди з приводу набору букв. У деяких школах, наприклад, замість «F» використовують «N» (no credit) або «U» (unsatisfactory, незадовільно).

Наскільки важливі шкільні оцінки в Америці?

У США ж учитель ніколи не викличе батьків до школи і не попросить їх вплинути на своє чадо. Американська шкільна система націлена на те, щоб виховати в учнях звичку самостійно відповідати за себе, робити усвідомлений вибір, думати про майбутнє і шукати мотивацію.

Цілком звичайний факт, що після закінчення школи, студент має вже спеціальність, або частина його кредитів перекладається в навчальний заклад за вибором, що істотно заощаджує гроші і час, так як школа сама оплачує навчання своїх студентів.

Ті розумники, які потрапили в перші 10% кращих студентів, отримують грамоту «High Honors» (атестат з відзнакою). Цей документ стане суттєвою перевагою при подальшому вступі до обраного вищого навчального закладу.

Друга і третя десятки студентів отримують диплом «Honors», що також похвально. А решта отримують сертифікат про середню освіту.

Наскільки важливим є контроль за учнями?

Теоретично можна провчитися всі 12 років і без надзусиль приховувати свою успішність. Хоча вся інформація про неї і міститься в електронному кабінеті на сайті школи. Але, ніхто не зачитує список з оцінками після контрольної роботи, наприклад.

У відносинах з учнями і батьками американський учитель максимально коректний і ввічливий і  формальний. Абсолютно неможливо уявити як він задає питання на зразок: «А голову ти вдома не забув?», Не кажучи вже про тикання указкою або пальцем в голову. В такому випадку, тут 200% ймовірності, що вчитель потрапить в судових розгляд і він позбудеться ліцензії.

Висновок

Зрозуміло, американська система освіти, як і всі в цьому світі, не ідеальна. У ній є свої недоліки і слабкі місця. Але очевидно одне – учень повинен бути центром школи.

Може, коли-небудь і наше суспільство змістить акценти в організації навчального процесу на учнів, і результатом цього стане мотивований і підготовлений до життя випускник, впевнений у своєму майбутньому і переконаний в собі як особистості.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *